Caută
Close this search box.

Chişinău, pedepsit pentru invalidarea alegerilor: UE blochează ajutorul de 100 de milioane de euro

În urma invalidării alegerilor, Chişinău este sancţionat de Uniunea Europeană, prin blocarea ajutorului macrofinanciar şi bugetar oferite Republicii Moldova.

Parlamentul European a votat o rezoluţie în care „își exprimă profunda îngrijorare cu privire la decizia de invalidare a rezultatelor alegerilor pentru Primăria Chișinăului de către Curtea Supremă de Justiție a Moldovei, luată în mod dubios și netransparent, ceea ce a subminat în mod semnificativ integritatea procesului electoral”.

Documentul, care face şi o trecere în revistă a altor derapaje majore, cere „garantarea funcţionării mecanismelor democratice”, dar şi blocarea ajutorului macrofinanciar şi bugetar oferite de Uniunea Europeană Republicii Moldova.

„Este cea mai dură rezoluție despre Moldova”

Parlamentul European „consideră că, în urma deciziei de invalidare a alegerilor pentru primării din Chișinău, nu au fost îndeplinite condițiile politice de acordare a asistenței macrofinanciare, reamintind că o condiție prealabilă pentru acordarea asistenței macrofinanciare este faptul că țara beneficiară respectă mecanisme democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartit și statul de drept și garantează respectarea drepturilor omului”, se arată într-o rezoluţie votată joi de Legislativul comunitar, potrivit digi24.ro.

Este vorba de o tranşă de 100 de milioane de euro.

„Este cea mai dură rezoluție despre Moldova adoptată de Parlament în ultimii 10 ani”, comentează şi eurodeputatul Siegfried Mureşan, purtătorul de cuvânt al PPE şi vicepreşedinte al comisiei pentru bugete din Parlamentul European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri