Caută
Close this search box.

Bruxelles-ul cere României să aștepte opinia Comisiei de la Veneţia în privința Codurilor penale: Risc de încălcare a obligațiilor internaţionale

Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei (CE), cere puterii de la București să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia, înainte de a face alţi paşi pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

Rămîne de văzut ce se va întâmpla de fapt, de vreme ce Proiectul de modificare a Codului penal, care include mai multe măsuri, extrem de controversate deja, a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, care a fost forul decizional.

Secretarul general al Consiliului Europei spunând că aceste reforme ale justiției, care se fac în România, riscă să încalce obligaţiile internaţionale ale României, în special cele impuse de Convenţia penală privind corupţia, identificate în recentul raport GRECO.

„Fac apel către părţile implicate să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia şi să o ia în considerare înainte de a urma alţi paşi pentru a modifica Codul Penal şi Codul de Procedură Penală din România. Aceste reforme riscă să încalce obligaţiile internaţionale ale României, în special cele impuse de Convenţia penală privind corupţia, identificate în recentul raport GRECO. Ca membru al organizaţiei noastre, România are datoria de a apăra statul de drept„, afirmă Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituţiei europene.

sursa foto: consiliul europei

Thorbjorn Jagland mai spune că Consiliul Europei va continua să urmărească cu atenţie desfăşurarea evenimentelor din România şi este pregătit să asigure expertiză dacă este nevoie.

Avizul Comisiei de la Veneţia a fost solicitat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei printr-o decizie luată în 28 iunie, iar evaluarea urmează să fie prezentată în 19 octombrie.

Alături de recomandările GRECO, acest aviz are rolul de a identifica cea mai bună soluţie posibilă pentru abordarea problemelor generate de proiectele de amendamente, în conformitate cu standardele europene şi cu angajamentele europene ale României, arată Consiliul Europei.

Comisia Europeană a anunţat deja miercuri că nu va ezita să ia măsurile care se impun pentru a se asigura că modificările aduse Codului penal respectă legile Uniunii Europene (UE) în domeniul justiţiei şi a anunţat că urmăreşte cu o îngrijorare tot mai mare adoptarea acestor măsuri.

Vom examina textele legislative finale din punct de vedere al compatibilităţii cu legile UE din domeniul justiţiei, al cooperării cu poliţia şi al standardelor internaţionale. În calitate de gardian al tratatelor, nu vom ezita să luăm măsurile necesare pentru a asigura acestă compatibilitate”, a anunţat CE.

CE a subliniat importanţa pe care o are lupta împotriva corupţiei şi menţinerea unei justiţii independente, aceste tematici fiind la baza raportului MCV.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că adoptarea modificărilor la Codul Penal este un eveniment ”revoltător” şi a anunţat că va contesta la CCR Codul penal şi Codul de procedură penală.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri