Caută
Close this search box.

Operațiunea de salvare din Thailanda: Un salvator mort, dificultăți și alternative în activitate

Un salvator thailandez a murit în timpul operațiunii de salvare a celor 12 băieți și a antrenorului lor de fotbal prinși într-un complex de peșteri inundate, ultimul obstacol pentru o misiune plină de primejdii, deoarece echipele de salvare se luptă cu mai multă ploaie care ar putea întârzia munca lor, informează Reuters.

Samarn Poonan, fost membru al unității marine de elită din Thailanda, SEAL, care a făcut parte din echipa de salvare din Chiang Rai, a murit joi seara după ce a intrat în peșteră pentru a pune tuburile de oxigen de-a lungul unui potențial traseu de ieșire, a spus comandantul SEAL. „Condițiile din peșteră sunt grele”, a declarat vineri reporterilor, amiralul Apakorn Yuukongkaew, comandantul unității SEAL. „Odată ce a pus tuburile de oxigen, a devenit inconștient în drumul său înapoi. Prietenul său a încercat să-i acorde primul ajutor, când nu a existat nici un răspuns a încercat să-l mute” a spus Apakorn. „Nu vom lăsa viața lui în zadar. Vom continua”.

Voluntarii din peștera Tham Luang din nordul provinciei Chiang Rai au fost agitați de moartea lui Samarn. „Un marinar SEAL tocmai a murit aseară. Ce zici de un băiat de 12 ani care va trebui să treacă prin asta?” Rafael Aroush, un israelian care trăiește în Thailanda și voluntar care a sosit joi pe situl din peșteră, a declarat pentru Reuters. „Va fi ploaie și multe lucruri pot merge prost. Nu vreau să spun, dar ar putea fi o catastrofă ”, a spus el.

Guvernatorul Chiang Rai, Narongsak Osottanakorn, a declarat joi că salvatorii pregătesc o conductă de oxigen de cinci kilometri ca parte a pregătirilor pentru extracția grupului, dar a adăugat că băieții nu vor ieși în curând. „Vezi că noi creștem numărul de oameni care intră în peșteră. Așa că trebuie să o umplem cu oxigen”, a declarat Narongsak reporterilor.

Salvatorii, inclusiv echipele internaționale, au în vedere modalități alternative de a scoate grupul înainte ca ploile abundente să lovească nordul țării, care ar putea să împiedice operațiunea de salvare. „Am considerat multe alternative pentru a găsi cele mai fezabile”, a spus Narongsak.

Alternative de salvare

Alternativele de salvare includ învățarea băieților să se scufunde și apoi să înoate, o aventură extrem de riscantă, rămânând în peșteră timp de mai multe luni, până când se încheie sezonul umed, iar apele de inundații se retrag, sau forarea unui arbore în peșteră din pădurea de deasupra.

Băieții, cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, și antrenorul lor au fost găsiți în interiorul peșterii luni, după nouă zile aflați în subteran, înfometați, dar în stare bună. Au dispărut după ce au pornit să exploreze peștera pe 23 iunie. Salvatorii hotărăsc cum să scoată grupul, dar au fost încetiniți de probleme logistice, incluzând nivelul ridicat al apei în peșteră și pasajele înguste și inundate, ceea ce ar necesita ca băieții să se scufunde singuri.

Marina maritimă thailandeză îi învață pe băieți despre elementele de bază ale scufundării, în vederea orientării acestora către apele inundabile. Dar scoaterea lor nu va fi ușoară. Băieții vor trebui să fie învățați cum să utilizeze uneltele de scufundări și cum să navigheze într-o peșteră care a frustrat chiar și pe cei mai experimentați scafandri. În ceea ce privește planul celor 13 de a înota sau de a se scufunda, există doar un punct critic care este riscant: în cazul în care fiecare băiat trebuie să se scufunde singur. Punctul este foarte îngust … Este o apă foarte adâncă. Distanța este destul de lungă”, a spus Narongsak. Unii dintre băieți nu pot înota. Dar salvatorii iau în considerare și alte opțiuni, inclusiv păstrarea celor 13 în peștera Tham Luang, până când apele de inundații scad, la sfârșitul sezonului ploios în aproximativ patru luni. Alții spun că băieții ar putea ieși în câteva zile dacă vremea este de partea lor și că poate fi pompată suficientă apă din peșteră pentru a permite băieților să iasă în același mod în care au intrat, pe jos sau înot. O altă posibilitate ar fi găsirea unei căi alternative în camera lor, cum ar fi forarea unui arbore în peșteră din muntele împădurit de deasupra. Ploile puternice ale musonilor sunt prognozate săptămâna viitoare în cea mai mare parte a nordului, potrivit departamentului meteorologic din Thailanda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri