Caută
Close this search box.

ALERTĂ O mare firmă retrage produsele congelate din România şi toată Europa. Returnaţi dacă aţi cumpărat astfel de produse!

alertă

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară a lansat o alertă alimentară. ANSVSA a anunţat că firma producătoare Greenyard a retras, „pe baza principiului precauţiei”, toate produsele congelate comercializate de pe piaţa din Europa, inclusiv din România.

alertă

„În seara zilei de 5 iulie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a primit notificări din partea a două firme care comercializează produse ale companiei Greenyard, despre decizia companiei producătoare de a retrage toate produsele aflate la comercializare pe piaţa europeană, inclusiv de pe piaţa României, iar în ţara noastră produsele congelate aparţinând companiei au fost retrase de la raft”, anunţă ANSVSA.

ALERTĂ. Produse retrase de Penny Market:

Nume produs pe etichetă| Gramaj| Cod de bare:
Fasole verde păstăi tăiată și congelată, 1 kg, 5411683070863 
Mazăre verde congelată, 1 kg, 9120042691217

Producător: Pinguin (în prezent denumit Greenyard)
Țara de origine: Fasole verde păstăi tăiată și congelată – produs în Ungaria
Mazăre verde congelată – produs în Belgia
Nr. lot /Termen de expirare: Toate loturile cu termen de valabilitate până în Martie 2019

Produsele menționate mai sus au fost distribuite în toate magazinele Penny Market.

„Vă informăm că Greenyard retrage legumele congelate produse in Ungaria în perioada 13 august 2016 și 20 iunie 2018, din cauza unei suspiciuni de contaminare cu Listeria monocytogenes. Începând cu 02 mai 2018, produsele Pinguin/ Greenyard NU au mai fost comercializate în magazinele Penny Market din România.

Măsuri pentru consumator: Dacă inca mai dețineți astfel de produse, vă rugăm să le returnați în orice magazin Penny Market. Chiar dacă nu mai dețineți bonul fiscal care atestă cumpărarea acestora, veți primi contravaloarea produselor.”

ALERTĂ. Produse retrase de Metro:

242119 METRO Chef Amestec de legume Mexican congelat 2,5kg

267821 METRO Chef Porumb dulce congelat 2,5kg

„Dacă ați achiziționat aceste produse de la noi în perioada 13 August 2016 – 5 Iulie 2018, vă rugăm să le returnați la magazin, urmând să vă erestituită contravaloarea lor.

Motivul retragerii de pe piață a celor două articole îl constitue suspiciunea unei contaminări microbiologice (Listeria monocytogenes),contaminare ce ar putea prezenta un risc pentru produsele care nu sunt tratate termic înainte de a consumate”, a transmis compania.

Produse retrase de Lidl:

„Greengrocer / Freshona” Spanac preparat cu smantana, 450 g“

„Freshona” Fasole galbena taiata, 450 g“

Produsele mai sus menționate ale grupului belgian Greenyard N.V. au fost vândute de către Lidl România.

Produsele pot fi returnate în toate magazinele Lidl. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

„Retragerea produselor s-a făcut preventiv, pe baza principiului precauţiei. Precizăm că până în acest moment, ANSVSA nu a fost notificată oficial, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, de modificări ale situaţiei comunicate ieri de ANSVSA, care să implice şi România”, mai precizează ANSVASA.

Potrivit Autorităţii, „nu s-au primit informaţii oficiale şi nici buletine de analiză care să indice prezenţa bacteriei Listeria Monocytogenes în produsele congelate de pe piaţa din ţara noastră, însă, cu toate acestea, ANSVSA a dispus prelevarea de probe din produsele firmei respective, produse retrase de la comercializare şi reţinute oficial.

„În conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu procedurile ANSVSA, operatorii vor transmite Autorităţii anunţul privind rechemarea produselor cu detalii despre produse şi recomandări pentru consumatori, care se postează pe site-ul ANSVSA, la modulul Siguranţa Alimentelor şi Sănătate Publică, secţiunea Rechemare/Retragere produse alimentare. ANSVSA monitorizează permanent situaţia”, precizează sursa citată.

Potrivit Regulamentului (CE) nr. 178/2002al Parlamentului European şi al Consiliului, din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare, principiul precauţiei presupune ca:

– (1) în împrejurări specifice în care, în urma unei evaluări a informaţiilor disponibile, se identifică posibilitatea unor efecte dăunătoare asupra sănătăţii, dar persistă incertitudinea ştiinţifică, pot fi adoptate măsuri provizorii de gestiune a riscului, necesare pentru asigurarea nivelului ridicat de protecţie a sănătăţii stabilit în Comunitate, până la apariţia unor noi informaţii ştiinţifice pentru o evaluare mai cuprinzătoare a riscului.

– măsurile adoptate pe baza alineatului (1) trebuie să fie proporţionale şi să nu impună restricţii comerciale mai mari decât este necesar pentru realizarea nivelului ridicat de protecţie a sănătăţii stabilit în Comunitate, acordându-se atenţie fezabilităţii tehnice şi economice, precum şi altor factori consideraţi legitimi pentru problema respectivă.

– măsurile se revizuiesc într-o perioadă de timp rezonabilă, în funcţie de natura riscului identificat la adresa vieţii sau sănătăţii şi de tipul de informaţii ştiinţifice necesare pentru clarificarea incertitudinii ştiinţifice şi realizarea unei evaluări mai cuprinzătoare a riscului.

Puteţi vedea AICI lista produselor retrase de pe piaţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri