Caută
Close this search box.

Denuclearizarea Coreei de Nord: a doua zi a discuțiilor lui Pompeo în Phenian

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a început sâmbătă o a doua zi de discuții în Phenian cu mâna dreaptă a liderului nord-coreean, Kim Yong-chol, pentru a stabili un plan concret pentru denuclearizare, relatează AFP.

Secretarul de Stat a fost găzduit într-o pensiune elegantă din Phenian, unde a putut să interacționeze cu Kim Yong-chol. Obiectivul acestei întâlniri fiind de a dezvolta o foaie de parcurs detaliată pentru „denuclearizare completă“ a peninsulei coreene, așa cum s-a convenit la reuniunea istorică din Singapore, din 12 iunie, între președintele american Donald Trump și Kim Jong-un . „Politica noastră nu s-a schimbat”, a declarat purtătoarea de cuvânt Heather Nauert reporterilor. „Așteptările noastre sunt exact ceea ce președintele și Kim Jong-un au convenit împreună în Singapore, și anume denuclearizarea Coreei de Nord”, a spus ea.

Sâmbătă dimineața, Pompeo a părăsit reședința pentru a merge într-un loc unde ar putea face un apel sigur lui Donald Trump, departe de un potențial de supraveghere nord-coreean înainte ca discuțiile să fie reluate 09:00 (00:00 GMT) .

Atmosferă amicală

„Considerăm acest lucru foarte important, deoarece este prima întâlnire la nivel înalt față în față după summit-ul dintre cei doi lideri”, a spus Pompeo. „Munca pe care o facem pe calea denuclearizării complete, prin construirea unei relații între cele două țări, este vitală pentru Coreea de Nord și succesul pe care cei doi președinți ni-l cere de la noi“, a continuat secretarul de stat. Kim Yong-chol a răspuns: „Desigur, este important, sunt lucruri pe care trebuie să le clarific”.

Mâna dreaptă a liderului nord-coreean a declarat vineri că a fost a treia vizită a liderului american în Coreea de Nord. Pompeo și-a început eforturile diplomatice în Coreea de Nord în timp ce era director al CIA. Fiind numit secretar de stat, el a rămas interlocutor cheie al negocierilor după ce procesul a devenit public.

De la summit-ul din 12 iunie, Donald Trump a fost optimist cu privire la șansele de pace în peninsula divizată de la războiul coreean (1950-1953), crezând că amenințarea cu războiul nuclear a fost anulat. Washington-ul speră că procesul de denuclearizare va începe în acest an. Dar mulți experți și critici ai președintelui Trump consideră că promisiunea făcută de liderul nord-coreean la summit nu este credibilă, și chiar dacă acest proces ar începe ar putea dura ani de zile.

Mike Pompeo și Kim Yong-chol urmează să-și continue discuțiile pe parcursul zilei de sâmbătă, înainte ca secretarul de stat să se deplaseze la Tokyo pentru a informa aliații japonezi și sud-coreeni despre progresele negocierilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri