Caută
Close this search box.

Thailanda: scrisori ale copiilor blocați în peșteră, alternative de salvare a acestora

Scrisorile celor doisprezece copii blocați timp de 14 zile, cu antrenorul lor de fotbal într-o peșteră inundată în Thailanda au fost transmise sâmbătă prin intermediul scafandrilor părinților lor în timp ce autoritățile caută alternative de salvare prin forarea verticală a mai mult de o sută de găuri, deoarece alternativa la extracției prin scufundări a fost considerată prea periculoasă, informează AFP.

Antrenorul de fotbal a scris o scrisoare de scuze părinților: „Vă mulțumesc pentru tot sprijinul moral, îmi cer scuze tuturor părinților”, spune antrenorul de 25 de ani, Ekkapol Chantawong.

În paralel, autoritățile care doresc să evite cu orice preț „o excursie” de scufundări, au insistat asupra continuării opțiunii de evacuare de sus, de la suprafață. „Am finalizat peste 100 de foraje, dar nu ne-am stabilit încă poziția”, a declarat sâmbătă Narongsak Osottanakorn, șeful unității de criză. În interior, copiii sunt „în stare bună”, a asigurat el, în ciuda îngrijorărilor legate de scăderea nivelului de oxigen.

După publicarea a două filme, primele filmate în timpul descoperirii grupului de către britanici, luni, noaptea, a doua marți, nu a fost publicat niciun videoclip ulterior, grupul fiind găsit cocoțat pe o margine, la câțiva kilometri în adâncuri din peșteră.

Scrisorile scrise de copii către familiile lor sunt primele dovezi ale vieții publice transmise de marți. „Nu vă faceți griji, tată și mama, au trecut două săptămâni de când am plecat, dar mă întorc să vă ajut la magazin”, scrie Ekkarat, semnându-și porecla, Bew. Părinții lui conduc un mic magazin alimentar.

„Destul de frig”

„Sunt bine, dar e destul de frig aici, nu-ți face griji pentru mine, nu uita să-mi faci o petrecere de aniversare”, a spus un alt copil, Duangphet, semnându-și porecla, Dom. „Dacă ieșesc, te rog, dă-mi să mănânc moo krata”, un fel de mâncare thailandeză de carne de porc și legume la grătar, a spus un al treilea copil, Piphat, semnând porecla lui Nick.

Antrenorul tânăr a apărut dezlănțuit, plâns, agitat în dezbaterile din Thailanda, pe sentimentul de vinovăție că ia luat pe copii sub responsabilitatea lui într-o peșteră cunoscută a fi inundată de muson.

O conexiune telefonică pe care autoritățile au încercat să o instaleze, astfel încât copiii să poată vorbi în orice moment cu familiile lor, trăgând kilometri de cablu în peșteră, nu a funcționat niciodată.

Mediatizare

Operațiunea de salvare face în continuare prima pagină a ziarelor, cu mai mult de 1100 de jurnaliști înregistrați acolo, aliniați cu camerele lor în noroiul din pădurea tropicală.

Un fost scafandru din Navy Thai a murit vineri în timpul unei operațiuni, ceea ce pune la îndoială fezabilitatea unei extracții sigure a grupului.

Mulți copii cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani nu pot înota și niciunul nu se scufundă, ceea ce complică și mai mult operațiunile.

Pentru moment, este nevoie de unsprezece ore pentru un scafandru condus pentru a face o călătorie dus-întors la copii: șase ore pentru a merge, cinci ore înapoi datorită curentului.

Cursul are câțiva kilometri în carcase brute, cu pasaje subacvatice dificile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri