Caută
Close this search box.

Turcia: mai mult de 18 000 de funcționari publici concediați

Peste 18.000 de persoane au fost concediate în Turcia printr-un decret-lege publicat duminică în Monitorul Oficial, inclusiv mulți membri ai poliției, dar și profesori și cadre universitare, realtează AFP.

Un total de 18.632 de persoane, inclusiv mai mult de 9.000 de ofițeri de poliție și 6.000 de membri ai forțelor armate, și-au găsit publicat numele în decret, prezentat de mass-media ca ultimul înainte de ridicarea probabilă a stării de urgență luni. În plus, au fost concediați circa 1000 de angajați ai Ministerului Justiției și 650 de membri ai Ministerului Educației.

Acest decret-lege este prezentat ca ultimul decret atașat stării de urgență stabilite în urma loviturii de stat nereușite din iulie 2016 și reînnoită în mod constant de atunci. Presa turcească susține că acest regim excepțional va fi anulat luni, după depunerea jurământului de către președintele Recep Tayyip Erdogan după alegerile din 24 iunie, când a câștigat un nou mandat, iar ridicarea stării de urgență a fost una dintre promisiunile campaniei electorale.

Luni va marca, de asemenea, intrarea în vigoare a unui sistem prezidențial în cadrul unei revizuiri constituționale adoptată prin referendum în aprilie 2017. În cadrul acestui nou sistem, toate puterile executive sunt atribuite președintelui, care poate promulga decretele prezidențiale. În plus, 12 asociații, 3 ziare și un post de televiziune au fost închise prin decretul de duminică. Textul mai anunță că 148 de persoane, concediate prin decretele anterioare, au fost reintegrate în serviciul public.

Potrivit Platformei comune a ONG-urilor pentru drepturile omului (IOP), la data de 20 martie 2018 au fost concediate 112.679 de persoane, dintre care mai mult de 8.000 în forțele armate, circa 33.000 din personalul Ministerului Educației și 31.000 în Ministerul de Interne, inclusiv 22.600 în cadrul Direcției Generale de Securitate. Mii de persoane au fost suspendate.

Aceste epurări sunt puternic criticate de organizațiile de opoziție și ale drepturilor omului, care o consideră o încercare de a aduce la tăcere orice voce critică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri