Caută
Close this search box.

Demisii privind neconcordanțele Brexit: Theresa May pierde două voci sonore din guvernul ei

Primul ministru Theresa se confruntă cu probleme semnificative de guvernare o dată cu demisia a două dintre greii echipei sale, un semn al dezacordurilor cu privire la viitorul relației britanice cu UE după Brexit, informează AFP.

Ministrul pro-Brexit, euroscepticul David Davis, a închis ușa duminică seara ca un protest împotriva planului lui May de a menține relații economice strânse cu Bruxelles după Brexit, programată pentru 29 martie 2019. O opțiune descrisă ca „Brexit dulce”, spre deosebire de „un  Brexit dur” dorit de susținătorii unei rupturi curate cu Bruxelles.

Luni după-amiază, ministrul britanic de externe, Boris Johnson, a urmat aceeași cale cu puțin timp înainte ca May să vorbească parlamentarilor britanici pentru a-și schița planul adoptat vineri seara la o întâlnire a guvernului în reședința sa în  Chequers, la 70 km nord-vest de Londra. „Acest vis (Brexit) moare”, a spus el în scrisoarea sa de demisie. „Ne îndreptăm cu adevărat spre statutul de colonie” al UE.

Theresa May a explicat că a existat un „dezacord cu privire la modul cel mai potrivit de punere în aplicare” a rezultatului referendumului din iunie 2016, în care britanicii au votat 52% în favoarea ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europenă, în timp ce își apără strategia ca fiind cea mai bună pentru viitorul țării. După luni de diviziuni ale majorității sale conservatoare cu privire la viitoarele legături cu Bruxelles, ea a crezut că a ajuns la un consens și a obținut libertatea de acțiune la Chequers pentru a-și propune proiectul la Bruxelles. „Dar iluzia unității a durat doar 48 de ore”, a declarat liderul laburist al opoziției, Jeremy Corbyn, în Parlament, criticând doi ani de amânare. „Viitorul locurilor de muncă și al investițiilor este în joc”, a avertizat el, invitând guvernul să acționeze sau să facă „loc” altora.

Zvonurile privind guvernul au circulat luni de zile înaintea plecării lui Davis, în vârstă de 69 de ani, vizibil nemulțumit de calea negocierilor, chiar dacă în public a fost loial față de Theresa May. Pe de altă parte, flamboyantul Boris Johnson, de 54 de ani, unul dintre liderii campaniei de ieșire din UE, nu a ezitat să critice în mod deschis primul ministru.

Consecințe și menținerea în calendar a vizitei lui Trump

Plecarea lor sporește șansele ca May să se confrunte cu un vot de neîncredere de către deputații Tory, cărora trebuia să se adreseze la sfârșitul zilei. Suporterii săi consideră că este capabilă să câștige un astfel de vot, nimeni nu pare în prezent în stare să-i adune pe conservatori în jurul unei poziții comune. Dacă ea pierde, Boris Johnson este pe linie. Succesorul acestuia în fruntea Ministerului Afacerilor Externe va fi numit rapid, a anunțat Downing Street. Același lucru este cunoscut și despre David Davis: Dominic Raab, până atunci secretar de stat pentru locuințe. Acest deputat Eurosceptic de 44 de ani va avea sarcina dificilă de a discuta cu liderii europeni, care sunt din ce în ce mai nerăbdători să vadă evoluția negocierilor la mai puțin de nouă luni de Brexit.

Comisia Europeană a declarat luni că demisia lui David Davis nu a reprezentat o problemă pentru negocieri. „Vom continua să negociem cu bună voință, cu primul ministru britanic și cu ceilalți negociatori britanici“, a declarat purtătorul său de cuvânt, Margaritis Schinas. Secretarul de stat Brexit, Steve Baker, de asemenea, a demisionat în semn de protest față de planul prezentat vineri de May și intenționează să creeze o zonă de comerț liber și un nou model vamal cu cei 27, pentru a menține un comerț „fără fricțiuni” cu continentul. Potrivit Theresei May, Bruxelles a salutat „pozitiv” aceste propuneri. Și cercurile economice și financiare au fost destul de satisfăcute. Dar piețele britanice par îngrijorate după demisia lui Boris Johnson, temându-se de căderea guvernului, care a redus în mod semnificativ lira.

 

Criza executivului britanic vine cu câteva zile înainte de vizita președintelui american Donald Trump, cu care May speră să avanseze discuțiile privind un viitor acord comercial. Casa Albă a declarat că vizita este încă pe ordinea de zi și că Trump „continuă să aștepte cu nerăbdare să se întâlnească cu Primul Ministru pe 13 iulie și să consolideze în continuare relația specială dintre cele două state”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri