Caută
Close this search box.

Iohannis și revocarea șefei DNA

rodica sarmas furnea

Decizia de revocare a Laurei Kovesi din fruntea Departamentului Național Anticorupție a dat România cu cel puțin 10 ani înapoi, acolo în perioada guvernării lui Adrian Năstase când se dădeau și pregăteau pe bandă rulantă tunuri cu bani public.

Așa cum anticipam, Klaus Iohannis nu avea altă opțiune, cu toate că decretul de revocare lasă un mare semn de întrebare pentru toți votanții și susținătorii săi. Efectiv, președintele României nu putea să exerseze jocuri politicianiste și să reinterpreteze Constituția. Nu cred că revocarea în sine reprezintă o miză, cu atât mai mult ideea că șantajul coaliției PSD-ALDE a funcționat și că doar contextul politic, adică teama de suspendare, a determinat demiterea lui Kovesi. Fără doar și poate președintele a fost obligat să facă acest lucru din cauza Curții Constituționale a României. Orice cetățean al României respectă legea, iar președintele trebuie să fie un model din acest punct de vedere. Discutabilă este maniera în care a fost făcut anunțul: președintele ar fi trebuit să apară în fața țării, nu să pună purtătoarea de cuvânt să dea o astfel de veste. Au fost oameni care au ieșit zi de zi, de multă vreme, în stradă, iar o minimă considerație față de cei care l-au girat politic îl obliga să transmită demnitate și responsabilitate.

Trecând dincolo de detalii, nu cred că e un motiv de bucurie prea mare pentru țoapele și derbedii de la Putere (ca să-l parafrazez pe Andrei Pleșu). A venit vremea ca tot acest circ politic să înceteze. Majoritatea politică nu poate fi un criteriu pentru a schimba legi și decapita instituții solide doar pentru a-și proteja penalii și corupții. Efectiv mesajele străzii sunt ferme și nu mai pot fi evitate, așa cum s-au obișnuit cei care ne conduc. Oamenii nu mai vor compromisuri, lucrurile au ajuns într-un punct care nu mai poate fi negociat, chiar dacă, aparent, presiunea străzii pare anihilată.
Interimar, DNA va fi condusă de Marius Iacob, un lucru liniștitor. Grav este că Tudorel Toader nu va pierde vremea și va anunța foarte repede o propunere, probabil o marionetă a coaliției. Să nu uităm că ministrul Justiției a fost cel care a făcut cererea de revocare. Dar marele beneficiar rămâne Liviu Dragnea. Șeful PSD-ului nu mai are nevoie de strategii, ci de oameni și legi care să-l scape de pușcărie. Aici se află adevărata miză. Restul e numai politică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri