Caută
Close this search box.

Salvarea din peștera din Thailanda: băieții rămași așteaptă să fie extrași

Scafandrii de peștera din Thailanda sunt pregătiți să repornească operațiunea cu risc ridicat pentru a extrage restul celor opt băieți și pe antrenorul lor de fotbal dintr-un sistem vast de peșteri inundate, relatează BBC.

Patru băieți au fost aduși în siguranță din peșteră duminică. Dar misiunea a fost oprită peste noapte pentru a înlocui rezervoarele de aer. Salvatorii au decis să continue operațiunea periculoasă din cauza temerilor legate de apa în creștere în urma ploilor. Grupul a fost prins captiv din 23 iunie.

Activitatea de pe situl scufundărilor dimineața devreme sugerează că operațiunea de eliberare a celorlalți membri ai grupului poate fi în curs de desfășurare sau va fi reluată. Cel puțin șapte ambulanțe au fost aduse la intrarea în peșteră. Salvatorii au profitat de o pauză în ploaie duminică pentru a lansa misiunea mai devreme decât se așteptau.

Prima etapă a misiunii a mers „fără probleme”, iar băieții salvați au fost „sănătoși”, potrivit autorităților thailandeze. Dar cu ploi abundente peste noapte și mai multe previziuni pentru zilele următoare, scafandrii vor trebui să lucreze rapid pentru a elibera pe cei încă prinși. Sâmbătă, Narongsak Osottanakorn, guvernator al provinciei Chiang Rai, a declarat că echipele au avut o fereastra de trei sau patru zile pentru a-și desfășura activitatea.

Planul operațiunii

O echipă formată din 90 de experți – 40 din Thailanda și 50 din străinătate – au lucrat în sistemul de peșteri. Ei au călăuzit pe băieți prin întuneric și treceri scufundate spre gura sistemului de peșteri Tham Luang. Noțiuni de bază pentru și de la locul de unde sunt băieți a fost o excursie extenuantă, chiar și pentru scafandrii cu experiență. Procesul include un amestec de mers pe jos, alpinism și scufundări de-a lungul cablurilor de ghidaj deja existente. Fiecare poartă mască de oxigen și fiecare băiat este însoțit de doi scafandri, care își transportă și aerul. Cea mai dificilă parte este la jumătatea drumului la o secțiune numită „T-Junction”, care este atât de îngustă încât scafandrii trebuie să-și scoată rezervoarele de aer pentru a trece prin ea. Dincolo de aceasta, o cavernă – numită Camera 3 – a fost transformată într-o bază pentru scafandri. Acolo băieții se pot odihni înainte de a face ultima, cea mai ușoară etapă pentru a ieși. Ei sunt apoi duși la spital în Chiang Rai.

Într-o indicație la cât de periculoasă poate fi călătoria: un fost scafandru marin din Thailanda a murit în peșteri vineri. Saman Gunan se întorcea dintr-o misiune de a oferi grupului rezervoare de aer când a epuizat rezerva sa de oxigen. El și-a pierdut conștiința și nu a putut fi resuscitat.

Cum a ajuns grupul acolo?

Băieții au fost găsiți în interiorul peșterii de către scafandrii britanici de salvare luni, la aproximativ 4 km de la gura peșterilor.

Cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani, aparțin unui club de fotbal numit Boars Wild, și au fost prinși în timpul unei excursii cu antrenorul lor. Au fost necesare nouă zile pentru a-i găsi în adâncurile întunecate ale rețelei subterane.

Cursa contracronometru împotriva ploii

Funcționarii credeau inițial că grupul ar fi trebuit să rămână acolo până când sezonul ploios se va încheia – ceea ce ar fi putut însemna luni de zile petrecute în subteran. Ei au explorat, de asemenea, dacă pot să sape în peșteră, precum și să cerceteze muntele printr-o o altă cale. Dar odată cu începutul sezonului ploios, a devenit clar că inundațiile care au prins inițial băieții se vor înrăutăți în zilele următoare. Salvatorii au pompat apa din peșteră, iar Narongsak a declarat duminică că nivelurile de apă din interior au fost la cele mai joase niveluri de până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri