Caută
Close this search box.

Copiii prizonieri în peștera din Thailanda au fost salvați

Salvatorii au eliberat ultimii patru copiii dintre cei 12 băieți thailandezi și pe antrenorul lor de fotbal din adâncul unei peșteri inundate, un sfârșit cu succes într-o misiune extraordinar de periculoasă care a ținut lumea în suspans timp de mai mult de două săptămâni, relatează Reuters.
Echipa de fotbal „Wild Boars”, cu copii cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, și antrenorul lor de 25 de ani au fost prinși în capcană pe 23 iunie, în timp ce explorau complexul de peșteri din provincia nordică Chiang Rai, când o ploaie torențială a inundat tunelurile. „Nu suntem siguri dacă acest lucru este un miraco sau știință. Toți cei treisprezece Wild Boars au ieșit din peșteră”, a declarat unitatea marină SEAL, care a condus salvarea, pe pagina sa de Facebook, adăugând că toți sunt în siguranță.
Scafandrii britanici i-au găsit, luni, săptămâna trecută, pe cei 13, flămânzi și înghesuiți în întuneric pe o bancă noroioasă într-o cameră parțial inundată, la câțiva kilometri în interiorul complexului de peșteri Tham Luang. După ce au discutat câteva zile cum să-i scoată pe copii, o operațiune de salvare a fost lansată duminică, când patru dintre băieți au fost scoși afară, legați de scafandri. Alți patru au fost salvați luni, iar ultimii patru băieți și antrenorul au fost aduși marți, dând naștere unor aplauze spontane pe măsură ce ambulanțele și elicopterele au trecut. Sărbătorirea a fost primită cu tristețe în legătură cu pierderea unui fost scafandru din marina thailandeză care a murit vineri în timpul unei misiuni de reîncărcare în interiorul peșterii.

Ultimii cinci au fost scoși din peșteră pe brancarde, unul câte unul pe parcursul zilei de marți, și luați cu elicopterul la spital. Trei membri ai unității SEAL și un medic de armată, care a rămas cu băieții de când au fost găsiți, au fost ultimii care urmau să iasă din peșteră, a spus unitatea. Oficialii nu au comentat misiunea de salvare așa cum a avut loc, astfel încât detaliile despre ultima zi a salvării și despre condiția ultimelor cinci care urmau să fie scoași nu au fost imediat cunoscute. Cei opt băieți care au ieșit duminică și luni au fost în stare bună de sănătate și unii au cerut pâine de ciocolată la micul dejun, au spus oficiali mai devreme. Doi dintre băieți suspectaseră infecții pulmonare, dar cei patru băieți din primul grup salvați se plimbau în spital.

Voluntarii din Australia și Statele Unite au ajutat la salvarea băieților. Personalul militar american a ajutat de asemenea.

Autoritățile nu au dezvăluit identitatea băieților așa cum au fost prezentate, unul câte unul. Părinții celor patru băieți salvați duminică li s-au permis să-i vadă printr-o fereastră de la spital, au declarat marți oficialii din domeniul sănătății publice, dar pentru moment vor fi în carantină.

Băieții erau încă în carantină față de părinți din cauza riscului de infectare și ar fi probabil păstrați în spital timp de o săptămână pentru teste, au spus oficialii anterior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri