Caută
Close this search box.

Thailanda: A zecea persoană salvată din peșteră în a treia zi de operațiuni

A zecea persoană a fost salvată marți dintr-un complex de peșteri inundate, unde 12 băieți și antrenorul lor de fotbal au fost prinși timp de peste două săptămâni, ridicând speranța că toate cele 13 vor ieși până la sfârșitul zilei, informează Reuters.

Un martor al Reuters a văzut că doi oameni au fost scoși pe brancarde din peștera Tham Luang. Acestea au fost primele două care au fost scoase marți, în a treia zi a operațiunii de salvare. Opt dintre băieți au fost scoși pe brancarde în primele două zile – patru duminică și patru luni. Oficialitățile nu au pus imediat la dispoziție numele copiilor care au fost eliberați din peșteră.

Șeful operațiunii, Narongsak Osottanakorn, a declarat că exercițiul final al operațiunii va fi „mai dificil”, pentru că ultimul supraviețuitor va fi scos, alături de trei marinari care îi însoțiseră inițial pe toți copiii. Salvatorii au învățat din experiență și au fost mult mai rapizi în aducerea la suprafață a copiilor în ziua de luni. Cu toate acestea, ploile musonice au continuat și riscă să se perforeze prin pereții de calcar din peșteră și pot inunda tunelurile cu apă curgătoare. „Sper că astăzi vom fi mai rapizi sau cu aceeași viteza ca ieri”, a spus Narongsak. O echipă de scafandri străini și Thai Navy SEALS i-au îndrumat pe băieți prin peșteră pe o distanță de aproape 4 km de canale uneori submerse și întunecate.

Echipa de fotbal „Wild Boars” și antrenorul lor au fost prinși în capcană pe 23 iunie, când au început să exploreze complexul vast de peșteri după practica de fotbal, când o ploaie torențială ploioasă a inundat tunelurile. Scafandrii britanici i-au găsit pe cei 13 la începutul săptămânii trecute, înghesuiți pe o bancă noroioasă într-o cameră parțial inundată, la câțiva kilometri în interiorul complexului.

Cei opt băieți care au ieșit duminică și luni au fost sănătoși și unii au cerut pâine de ciocolată pentru micul dejun, au spus oficialii. Doi dintre băieți suspectaseră infecții pulmonare, dar cei patru băieți din primul grup salvați se plimbau în jurul paturilor de spital. Ei sunt încă în carantină de părinți din cauza riscului de infectare și ar fi probabil păstrați în spital timp de o săptămână pentru a fi supuși testelor, au spus oficialii. Alți patru băieți au fost cărați pe brancarde în afara peșterii Tham Luang luni crescând la opt numărul celor salvați după două zile consecutive de operațiuni.

Oamenii din Thailanda și din lume au salutat operațiunea de salvare, inclusiv la școala Mae Sai Prasitsart, unde șase dintre băieții sunt elevi.

Tehnologul miliardar Elon Musk a intrat luni în peșteră și a lăsat echipei de salvare un submarin „de dimensiuni mici” pe care compania sa, SpaceX, l-a construit, a declarat ministrul de interne din Thailanda, Anupong Paochinda. Musk a spus pe Twitter: „Tocmai am revenit din Peștera 3. Mini-submarinul este pregătit dacă este necesar. Este făcut din părți de rachete și numit Wild Boar după echipa de fotbal a copiilor. Lăsându-l aici, în cazul în care ar putea fi util în viitor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri