Caută
Close this search box.

Ce se va întâmpla cu DNA după revocarea lui Kovesi. “Să meargă înainte”

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat pentru prima dată, motivele pentru care a decis revocarea de la şefia DNA a Codruţei Kovesi. Pe de altă parte, Iohannis a vorbit, despre “profesioniştii” din DNA, care vor duce mai departe lupta anti-corupţie.

La două zile după anunţul Mădălinei Dobrovolschi – purtătorul de cuvânt al Preşedintelui – prinvind decizia de revocare de la conducerea DNA a Codruţei Kovesi, Klaus Iohannis a făcut primele precizări. “Eu respect statul de drept, respect Constituția, și aceste lucruri nu le spun de complezență sau de slogan! Calea românească trebuie să fie calea democrației consolidate, care se bazează pe valorile noastre, pe care se bazează și NATO, și Uniunea Europeană. De aceea suntem aici. Noi nu suntem musafiri. Noi suntem aici membri cu drepturi depline”.

Înaintea întâlnirii cu liderii statelor membre NATO, preşedintele a susţinut că deciziile Curţii Constituţionale nu sunt opţionale, mai ales pentru primul om în stat. “Nici într-un moment nu a fost o opțiune pentru mine să nu respect Constituția, să nu respect statul de drept. Dimpotrivă, eu îmi doresc ca acest pas pe care l-am făcut să fie înțeles că și un pas în supremul respect pentru Constituție”.

Pe de altă parte, şeful statului a avertizat că plecarea Codrutei Kovesi din fruntea DNA nu va şubrezi lupta anti-coruptie. “Nu mi-a schimbat părerea mea personală despre activitatea DNA și, inclusiv, activitatea doamnei Kovesi. Au făcut o treabă foarte bună! Dacă cineva acum se bucură că lupta anticorupție încetează sau încetinește, nu, nici vorbă! Deci, lupta anticorupție trebuie să meargă înainte și va merge înainte! DNA este un corp de profesioniști foarte bine pregătiți. DNA trebuie și va merge mai departe!”

Încă de luni, după revocarea Codrutei Kovesi, Ministerul Justiţiei a anunţat că începe procedura pentru a alege un nou şef al DNA. Cei care se vor înscrie în cursa vor susţine un interviu cu Tudorel Toader, în perioada 25-37 iulie.

Apoi, propunerea ministrului va ajunge la CSM, la secţia pentru procurori, pentru un aviz consultativ. Iar noul şef DNA ar putea fi numit, în această toamnă, prin decret al preşedintelui României. Potrivit legislaţiei în vigoare, Klaus Iohannis poate refuza propunerea făcută de Tudorel Toader.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri