Caută
Close this search box.

Dezastru ecologic în Bicaz. Primar: ”Îmi vine să urlu, să mă arunc în apă”

Lacul de acumulare Izvorul Muntelui, care atrage în fiecare an mii de turişti, a fost acoperit de gunoaie. 

Apele venite din munţi în urma ploilor din ultimele zile au adus în aşa-numita Mare a Bicazului tone de pet-uri şi alte resturi.

Ecologiştii vorbesc despre un dezastru ecologic, iar autorităţile de mediu caută vinovaţi pentru această situaţie.

Imaginile filmate de turişti în zona lacului Izvorul Muntelui stârnesc revoltă. Luciul apei este acoperit de mii de pet-uri, dar şi de alte gunoaie aduse, cel mai probabil, de viiturile care s-au format pe munte.

Turist: „Situaţia e foarte rea. Din cauza oamenilor, ei lasă în urmă.”

Turistă: „Oameni fără bun simţ. Oameni care nu se gândesc ce lasă în urmă.”

Unii specialişti vorbesc despre un dezastru ecologic în Marea Bicazului. La fel de adevărat este şi că cei responsabili au făcut prea puţin ca să cureţe lacul. Îngrijoraţi de situaţie, câţiva ecologişti încearcă să schimbe lucrurile şi au început să strângă singuri resturile.

Claudia Mihăilă, ecologist: „Am zis că dacă tot nu face nimeni, să ne apucăm noi. Poate exemplul personal va fi elocvent. Din nefericire, în toate serile în care noi am acţionat aici, cetăţeni din acest minunat oraş s-au plimbat, au venit la plajă sau la pescuit şi doar doi tineri într-o săptămână au venit să ne ajute.”

Lacul Izvorul Muntelui se afla în administrarea Hidroelectrica. Acum doi ani, Garda de Mediu Neamţ a cerut societăţii să cureţe luciul de apă, însă decizia a fost atacată în instanţă şi Curtea de Apel Bacău le-a dat dreptate celor de la Hidroelectrica.

Reprezentaţii societăţii susţin că dau în fiecare an peste un milion de lei pentru igienizarea lacurilor de acumulare din zonă şi consideră că este incorect să fie sancţionaţi pentru o poluare de care nu sunt vinovaţi.

Nicolae Sălăgean, primar Bicaz: „Poluatorii sunt tot cei care îşi aruncă gunoaiele în fundul grădinii, pe malul pârâielor. Eu sunt în zona lacului de acumulare şi îmi vine să urlu, să mă arunc în apă, pentru că este de necrezut ce se întâmplă aici.”

Iftimie Petrariu, șef Garda de Mediu Neamț: „Trebuie să umblăm puţin la educaţie. Toată populaţia din amonte aruncă tot ce nu mai au nevoie pe lângă casă pe pârâie şi torenţi.”

Lacul Izvorul Muntelui este cel mai mare lac artificial amenajat pe râurile interioare din România. Din el se alimentează centrală hidroelectrică Bicaz – Stejaru, dată în folosinţă în 1960.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri