Caută
Close this search box.

Președintele pro-independență al Cataloniei pleacă în Scoția pentru discuții istorice

În ciuda simpatiei evidente pentru cauza catalană, primul ministru scoțian, Nicola Sturgeon, și-a păstrat întotdeauna distanța, o precauție care se termină miercuri cu o primă întâlnire cu președintele pro-independența catalană, Quim Torra, relatează AFP.

Torra trebuie să se întâlnească și cu fostul lider catalan Clara Ponsati, care locuiește în Scoția, dar este în pericol să fie extrădată în Spania pentru participarea la declarația unilaterală de independență a Cataloniei. Ponsati, profesor de economie la Universitatea St. Andrew, și Quim Torra vor vorbi dimineața la Edinburgh în timpul unei conferințe de presă la ora 10:00 GMT, înainte de discuțiile cu Nicola Sturgeon, șeful mișcării de independență scoțiană, SNP.

Catalanii adepți ai independenței și separatiștii din Scoția au afinități împărtășite de mult, așa cum este arătat de sprijinul a sute de catalani care au făcut excursie în Scoția în timpul referendumului de independență din 2014, în cele din urmă câștigat de suporterii de menținere în cadrul Marii Britanii ( 55%). Naționaliștii scoțieni înșiși au susținut anul trecut cauza separatistă catalană, iar oficialii locali au călătorit în Catalonia.

Precauții

Nicola Sturgeon și-a exprimat îngrijorarea atunci când forțele de securitate spaniole au încercat să împiedice desfășurarea referendumului privind independența Cataloniei și au acuzat protestatarii, făcând cel puțin 92 răniți. Dar, de asemenea, a ținut o anumită distanță, nerăbdătoare să nu intervină în eforturile propriilor scoțieni de a obține independență față de Marii Britanie, spune Michael Keating, profesor de economie la Universitatea ST. Andrew. Sturgeon acționează „cu mare grijă” având în vedere că în cele din urmă va trebui să conteze pe sprijinul Spaniei dacă o Scoție independentă ar încerca să adere la Uniunea Europeană în urma Brexit, spune profesorul. .

Organizarea acestei reuniuni a expus-o pe Sturgeon la critici din partea membrilor Partidului Conservator din Scoția, care a remarcat vechi comentarii împotriva spaniolilor a lui Quim Torra, iar criticii îl consideră „xenofob“. Alți comentatori au subliniat, de asemenea, diplomația cu geometrie variabilă, deoarece Nicola Sturgeon a acceptat să îl primească pe președintele catalan pro-independență, dar a refuzat să se întâlnească cu președintele american Donald Trump, care se va deplasa în Scoția în această săptămână.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri