Caută
Close this search box.

Omul care a adus aurul în bărcile românești

Una dintre legendele canotajului și sportului românesc este tulceanul Petre Ceapura. A cucerit prima medalie mondială de aur pentru canotajul masculin românesc, apoi prima medalie olimpică pentru canotajul autohton. Născut la 12 iulie 1942, în comuna Jurilovca, județul Tulcea, Ceapura a fost unul dintre cei mai reprezentativi canotori ai României și ai lumii în anii 60 și 70, până la apariția, în anii 80, a Elisabetei Oleniuc LIPĂ, desemnată de federația Internațională ”Canotoarea Secolului XX”.

Pe 12 iulie anul acesta, dacă ar fi trăit, Petre Ceapura ar fi implinit 76 de ani.

Într-o privire de sinteză a vieții și carierei sale exemplare, să consemnam că a debutat în activitatea sportivă la clubul Dinamo București. A fost deținător a numeroase titluri de campion național și selecționări în echipjele reprezentative.

Petre Ceapura a contribuit la cucerirea primei medalii de aur a canotajului masculin românesc, la CM din 1970, de la St. Catharines, în proba de 2+1 rame.
În lunga sa carieră sportivă de înaltă performață, PETRE CEAPURA a participat la 3 ediții ale JO (1968, 1972 și 1980), la München reușind să cucerească medalia de bronz, prima medalie olimpică pentru canotajul masculin românesc la 2+1 rame, în echipaj cu Ștefan Tudor și Ladislau Lovrenschi – cârmaci.
Tot Petre Ceapura a mai castigat trei medalii de bronz la CE: în 1967 la 4+1 rame; în 1969 și 1973 la 2+1 rame.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri