Caută
Close this search box.

Trump începe o vizită în Marea Britanie pe fondul unui climat ostil

Donald Trump a început joi prima sa vizită oficială în Regatul Unit, unde se va întâlni cu prim-ministrul Theresa May și Regina Elisabeta a II, dar călătoria lui va fi punctata de multe demonstrații ostile, într-un context politic agitat, relatează AFP.

Vizita se va concentra pe legăturile comerciale cu Londra, care dorește să semneze un acord de liber schimb cu Washington după Brexit în martie 2019. Vizita face parte dintr-un tur european care se va încheia cu un summit istoric bilateral cu președintele rus Vladimir Putin, luni, la Helsinki. „Nu există o alianță mai puternică decât relația noastră specială cu Statele Unite și nu va exista o alianță mai puternică în anii următori”, a afirmat prim-ministrul Theresa May într-o declarație, în ciuda unei serii de probleme care au afectat această legătură în mod grav de la venirea miliardarului. „În această săptămână, avem ocazia de a aprofunda această relație comercială unică și de a începe discuțiile despre modul în care vom forma un parteneriat comercial consolidat, ambițios și durabil”, a adăugat ea.

Ambasadorul SUA în Regatul Unit, Woody Johnson, a asigurat că Trump a dorit să „încheie un acord bilateral”, și „rapid”. Donald Trump va sosi după-amiaza de la summit-ul NATO din Bruxelles. După o ceremonie militară, va participa împreună cu soția sa, Melania, la o cină la palatul Blenheim, o impresionantă reședință de țară de lângă Oxford, locul de naștere a lui Winston Churchill. Printre oaspeți se numără mulți reprezentanți ai lumii economice.

Proteste anti-Trump

Cuplul va petrece prima noapte la Winfield House, casa ambasadorului SUA din Regent’s Park fiind singura lui incursiune în Londra. În mod oficial, timpul scurt petrecut în capitala britanică nu are scopul de a evita protestele anti-Trump planificate. În afară de Blenheim, protestatarii se vor reuni joi seară lângă Winfield House, cu sloganul de a face zgomot, în timp ce se va difuza plânsul copiilor reținuți de autoritățile americane după ce sosesc ilegal în Statele Unite.

Mai multe proteste sunt planificate în Marea Britanie. Dar punctul culminant ar trebui să fie vineri în Piața Trafalgar din Londra, unde mii de oameni vor denunța politica de migrație a lui Trump, „sexismul” său și „negarea” schimbării climatice. Dimineața, un balon gigant care îl reprezintă pe Donald Trump într-un scutec va pluti în apropierea Parlamentului.

Între timp, președintele va vizita prestigioasa Academie Militară Royal Sandhurst cu Theresa May înainte de discuții bilaterale la Checkers, reședința de țară a prim-miniștrilor britanici, la 70 km nord-vest de Londra. Pe lângă legăturile economice, discuțiile se vor concentra pe Brexit, Rusia și Orientul Mijlociu.

Stânjeneală

Londra s-a prezentat ca student bun pentru a răspunde solicitării lui Trump către aliații săi din NATO de a contribui mai mult, anunțând desfășurarea de trupe suplimentare în Afganistan. May a subliniat, de asemenea, că țara sa era una dintre cele cinci state membre ale organizației favorabile pentru a atinge scopul de a dedica 2% din PIB apărării. Dar această atitudine afișată a fost atacată de mai multe ori de către președinte, chiar și marți, când a spus că Marea Britanie este „într-o stare de turbulență” după demisia a două figuri grele guvernamentale, care nu sunt de acord cu May privind Brexit. El nu a exclus să se întâlnească cu unul dintre ei, „prietenul” său, Boris Johnson, care ar putea să o stânjenească pe Theresa May în timp ce încearcă să-și recâștige autoritatea asupra partidului său conservator foarte divizat.

Vineri după-amiază, cuplul prezidențial va servi ceai cu regina Elisabeta a II-a la Castelul Windsor, unde va fi întâmpinat de un gardian de onoare, înainte de a petrece weekendul în particular în Scoția, unde Trump are două terenuri de golf.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri