Caută
Close this search box.

Cade „soft Brexit”? Donald Trump a declarat că actualul plan ucide afacerea trans-atlantică

Președintele american, Donald Trump, a declarat că o înțelegere privind liberul schimb cu Marea Britanie ar putea fi imposibilă dacă Londra va merge cu propunerile primului-ministru Theresa May pentru legăturile post-Brexit cu Uniunea Europeană, în declarații dăunătoare care ar putea lărgi criticile interne ale planurilor guvernului Theresei May, relatează Reuters.

Într-un interviu acordat ziarului „The Sun”, publicat joi, Trump a spus că planurile lui May pentru un „soft Brexit” pentru afaceri îl vor lăsa prea aproape de UE pentru a permite o nouă tranzacție trans-atlantică. Cu doar câteva ore mai devreme la o cină generoasă pentru a marca prima vizită a lui Trump în Marea Britanie ca președinte, May a făcut un pas direct pentru o înțelegere cu Washington. Ea a lăudat prietenia dintre cei doi aliați, luând în seamă remarcile anterioare ale lui Trump că Marea Britanie a fost un „punct fierbinte” în turbulențele asupra Brexit. Referindu-se la propunerile Brexit ale Theserei May, Trump a declarat publicației de top din Marea Britanie: „Dacă vor face o astfel de afacere, vom avea de-a face cu Uniunea Europeană în loc să negociem cu Marea Britanie, așa că probabil va ucide afacerea”. Trump a pedepsit-o pe May pentru că a ignorat sfatul său despre Brexit și nu a făcut o amenințare credibilă pentru a pleca de la discuții. „Aș fi făcut-o foarte diferit”, a declarat el pentru „The Sun”, ziar care își îndemnase cititorii să sprijine Brexit înainte de referendumul din iunie 2016. „De fapt, i-am spus Theresei May cum să o facă, dar ea nu m-a ascultat”.

Comentariile sale au venit la sfârșitul unei zile tumultuoase pentru May, în cursul căreia doi miniștri superiori au demisionat în semn de protest față de planurile sale de comerț cu UE după ce Marea Britanie va părăsi blocul în luna martie. Trump a spus că unul dintre ei, fostul secretar de externe, Boris Johnson, „ar fi un mare prim-ministru”.

După ce a fost publicată povestea, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că președintelui „îi place și respectă foarte mult premierul May”, adăugând că a spus în interviu că „este o persoană foarte bună” și că „nu a spus nimic rău despre a ei”.

Trump urmează să ia prânzul cu Theresa May, vineri. Biroul premierului nu a avut nici o reacție imediată la observațiile liderului american, dincolo de referirea la discursul ei. May afirmase anterior că nu crede că planurile sale Brexit ar trebui să excludă o înțelegere comercială cu Statele Unite.

Trump a înfuriat frecvent politicienii britanici. La sfârșitul anului trecut, May l-a criticat pentru repetarea unui mesaj de către un membru al unui grup britanic de extremă dreapta, iar președintele parlamentului britanic a spus că Trump nu ar fi binevenit să o abordeze. Criticii premierului britanic au spus, totuși, că reiterează critica lui Trump din cauza dorinței puternice a multor membri ai partidului său conservator de a ajunge la o înțelegere comercială cu Statele Unite după Brexit.

Planul Brexit de „afaceri prietenos” al Theresei May ar menține Marea Britanie într-o zonă de liber schimb pentru mărfuri cu UE, dar ar trebui să accepte anumite reguli ale UE. Acesta a fost aprobat de cabinetul ei abia vineri, după doi ani de luptă, deoarece britanicii au votat să părăsească blocul în referendum. Unii susținători Brexit au catalogat planul premierului de ieșire din bloc ca o trădare, inclusiv parlamentarii din partidul ei profund divizat, care au avertizat despre o schimbare a conducerii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri