Caută
Close this search box.

Germania autorizează predarea lui Puigdemont Madridului dar nu pentru „rebeliune”

Separatistul catalan Carles Puigdemont, reținut în Germania, poate fi extrădat în Spania, dar nu poate fi judecat pentru „rebeliune” așa cum a fost dorit de Madrid, a decis joi justiția germană, informează AFP.

Decizia în stil Solomon a unei instanțe din Schleswig-Holstein a constatat că singura acuzație „admisibilă” este cea de deturnare a fondurilor publice. Procuratura germană a declarat că, prin urmare, va decide „în curând” să o predea autorităților spaniole numai pe această bază.

Fostul președinte al Cataloniei detronat de Madrid „rămâne liber” în timp ce continuă instanța. El se află în Germania de la arestarea lui în martie în Schleswig-Holstein, când s-a întors dintr-o călătorie din Finlanda, cu mașina, în drum spre Belgia, unde s-a stabilit ca să scape de justiția țării sale. „Vom lupta până la capăt și vom câștiga!” A răspuns imediat pe Twitter după ce justiția a pregătit calea pentru întoarcerea sa în Spania. Unul dintre avocații săi, Jaume Alonso-Cuevillas, a declarat că a pregătit un apel la Curtea Constituțională germană. „Nu comentăm deciziile judecătorești, le respectăm”, a răspuns la Bruxelles, premierul spaniol Pedro Sanchez.

Trimis în judecată pentru rebeliune și delapidare din cauza referendumului de independență catalană în toamna anului 2017, Puigdemont a fost închis pentru scurt timp în Germania și a fost eliberat în așteptarea unei decizii privind admisibilitatea motivelor de mandatul european de arestare emis de Madrid împotriva lui. Decizia instanței germane este o lovitură pentru acuzațiile spaniole, deoarece împiedică un proces de revoltă, o pedeapsă pasibilă cu 25 de ani de închisoare: „instanța presupune că tribunalul spaniol va respecta (decizia germană) și că el nu îl va acuza pe Puigdemont pentru revoltă, în plus față de acuzația de corupție”. Pentru judecători, această acuzație nu este admisibilă în legislația germană deoarece „nu era liderul spiritual al violenței” și că așa-numita „violență” (care a avut loc în Catalonia la momentul referendumului) nu era nu de o amploare suficientă „pentru a justifica o astfel de urmărire penală”.

De la începutul acestei aventuri, acest motiv părea a fi punctul slab al dosarului condus de Madrid pentru a obține predarea liderului catalan. Chiar și în Spania acuzația de revoltă este deschisă dezbaterii. Dar decizia germană nu este o victorie a separatistului care se consideră victima urmăririi penale și, prin urmare, a susținut că o excepție de inadmisibilitate ar fi opusă autorităților spaniole. „Este absurd să aducem (o astfel de acuzație) împotriva statului spaniol, membru al comunității de valoare și spațiului juridic al Uniunii Europene”, a spus instanța, susținând argumentele catalanului.

Alături de Puigdemont, un total de 25 de lideri separatiști catalani sunt acuzați pentru rolul lor în încercarea de secesiune de Spania în ziua de 27 octombrie 2017, ziua în care parlamentul catalan a votat o declarație de independență unilaterală. Printre ei, treisprezece sunt acuzați de rebeliune. Nouă dintre ei sunt în arest și patru au fugit în străinătate ca Carles Puigdemont.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri