Caută
Close this search box.

Doctori care nu știu să vorbească

rodica sarmas furnea

Dacă ar trebui să recurgem la un exerciţiu de simplitate, şi nu de pură imaginaţie cum suntem obişnuiţi, am descoperi că nu mai suntem în stare să trăim fără să ne complicăm existenţa. Este mult mai uşor să rezolvi o problemă dificilă decât să faci faţă unei situaţii banale. Chiar şi în medicină asistăm la astfel de anomalii, care de multe ori se finalizează cu tragedii: de pildă, moare pacientul din cauza unei greşeli la o operaţie de apendicită.

Nu aş vrea însă să insist pe erorile medicale, cu tona din cauza neştiinţei şi nepriceperii, mai degrabă să ne îndreptăm către limbajul doctorilor. De câte ori nu aţi mers la medic, v-a consultat şi apoi v-a spus, într-un limbaj extrem de tehnic, de ce suferiţi? Desigur, am pus o întrebare retorică. Ca să mă exprim mai bine, nu aţi înţeles mai nimic din explicaţiile referitoare la diagnosticul dumneavoastră şi, din păcate, atunci când nu ştii despre ce este vorba, neliniştile se amplifică. Ceea ce este mai grav însă este faptul că, de cele mai multe ori, persoana în cauză apelează la vindecătorii de duzină, care tratează orice contra cost. Dincolo de impostură, aceştia au însă o mare calitate: vorbesc pe înţelesul oamenilor.

Iată de ce lipsa de legătură dintre medic şi pacient, atât de des invocată în stil demagogic, se reduce la comunicare. Mulţi dintre doctorii mediocri simt nevoia să fie deştepţi, de aici demonstraţia de competenţă în cabinetul medical. De cealaltă parte, bietul om, oricum înspăimântat de boala lui, care nu îndrăzneşte să ceară lămuriri, ca nu zică vreo prostie. Totuşi, dacă îşi calcă pe inimă şi întreabă timid cum şi când se va vindeca, cu siguranţă va primi un debit de explicaţii, mai sofisticate decât partea introductivă, încât, copleşit de teoria suferinţei lui, va renununţa definitiv la orice soi de întrebare.

Aşadar, un exerciţiu de simplitate se impune. După mintea mea simplă, dacă aş fi şeful unei instituţii medicale, pe fiecare uşă, la intrare, aş lipi afişe cu îndemnul „Vorbiţi simplu şi calm”. Ar fi un început bun pentru reforma medicală sau cel puţin ar simţi şi oamenii o mică schimbare în bine.

Ultimele stiri