Caută
Close this search box.

Ziua Franței, cu pregătiri uriașe. La Paris, parada militară a început la ora 10

Armata franceză se pregătește pentru evenimentele de sâmbătă, ca tradiție pentru parada din 14 iulie pe Champs Elysées, relatează AFP. Parada miliatară a început la ora 10.

12.000 de membri ai forțelor de securitate sunt mobilizați la Paris și regiunea sa cu ocazia sărbătorii naționale și în anticiparea jocul de duminică, în care echipa Franței va întâlni Croația și speră să câștige o a doua Cupa Mondială.

Președintele Emmanuel Macron, va participa la un al doilea său spectacol de acest fel de la alegerea sa în mai 2017, el va merge pe faimosul bulevard parizian pe o „masina de comandă“, înainte de a se alătura oaspeților la tribună, Place de la Concorde, de unde va participa la festivități. După ce l-a avut oaspete pe președintele american Donald Trump anul trecut, anul acesta îi are oaspeți pe primul ministru al Singapore Hsien Loong și ministrul japonez de externe Taro Kono, anticipând speranțele Franței spre consolidarea legăturilor sale militare în Asia-Pacific. Anul 2018 marchează 160 de ani de relații diplomatice între Franța și Japonia, în timp ce, timp de 20 de ani, piloții de vânătoare din Singapore sunt instruiți pe baza franceză a Cazaux (sud-vest). Steagurile celor două țări asiatice vor deschide parada împreună cu emblema franceză, escortată de șapte soldați de fiecare naționalitate.

Anterior, 64 avioane vor survola cerul parizian, inclusiv Alphajets și prestigioasa Patrouille de France. Al zecelea francez care a zburat în spațiu, Thomas Pesquet va avea privilegiul să zboare peste public la bordul unui Rafale. Aeronava A330 MRTT Phoenix de realimentare va face primul său spectacol. Mirage 2000-N, va zbura pentru ultima oară.

Recunoaștere

Un tribut special va fi acordat unităților trimise pentru a ajuta populația locală, după trecerea devastatoare a uraganelor Irma și Maria din Antilele franceze. În total, aproximativ 4.200 de soldați, 220 de vehicule, 250 de cai, 64 de avioane și 30 de elicoptere vor participa la ediția din 2018 a acestei parade de aproape 2 ore, organizată pe tema „fraternității armelor”. Printre aceștia, jandarmii spanioli, vehicule blindate belgiene și un A400M al Forțelor Aeriene germane.

Parada tradițională din 14 iulie este „un spectacol de forță”, care „depășește simpla comemorare”, a declarat șeful Statului Major al Forțelor Armate, generalul Francois Lecointre, într-un interviu publicat sâmbătă în revista „Famille Chrétienne”. Acesta din urmă a preluat mandatul cu un an în urmă, după criza deschisă dintre președinte și șeful său de conducere în domeniul bugetar, care a provocat plecarea acestuia din urmă. Un an mai tarziu, relația dintre Emmanuel Macron și armatele sale pare sa se relaxeze. Șeful statului a promulgat vineri Actul de Planificare militar 2019-2025, care oferă aproape 300 de miliarde de euro de credite cumulate de apărare la 2% din produsul intern brut (PIB) de șapte. O creștere a bugetului considerată necesară de către liderii militari după ani de subfinanțare a armatelor franceze, epuizată de angajamente grele în regiunea Sahel, Levant (Chammal) și în Franța (Sentinel). „Cu această lege de planificare militară, ne vom ocupa de dificultățile din trecut, pentru a îmbunătăți în prezent și să se pregătească viitorul țării noastre prin dându-mijloacele de apărare“, a declarat dl Macron vineri seara, în timpul recepției tradițională dată de către Ministerul Armate cu o zi înainte de paradă.

Șeful statului a folosit ocazia de a aduce un omagiu și de a exprima „recunoașterea” comunității militare, familiei, răniților și morților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri