Caută
Close this search box.

SUA-Rusia: 12 agenți ruși, acuzați pentru pirateria Partidului Democrat în 2016

Cu doar câteva zile înaintea summit-ului dintre Donald Trump și Vladimir Putin, procurorul special pentru investigarea unei interferențe a Kremlinului în alegerile prezidențiale din SUA în 2016 a pus sub acuzare vineri doisprezece agenți de informații ruși care au pătruns în calculatoarele Partidului Democrat, relatează AFP.

Ancheta procurorului Robert Mueller, care investighează, de asemenea, suspiciunile de cooperare dintre Moscova și echipa lui Donald Trump, a otrăvit președintele american de mai mult de un an. Acesta din urmă neagă orice coluziune și denunță o „vânătoare de vrăjitoare” condusă de FBI plătită de democrați, în timp ce Moscova neagă orice ingerință în alegeri. Democrații au cerut imediat anularea tête-à-tête-ului de luni între Trump și Putin la Helsinki, însă Casa Albă a confirmat că va avea loc.

„Scară largă”

Acuzații, toți membrii serviciilor de informații ale armatei rusești (GRU), sunt acuzați de efectuarea unor „operațiuni computerizate la scară largă” între martie și noiembrie 2016 pentru a intra în calculatoarele voluntarilor și liderilor democrați, furtul documentelor interne și „organizarea” publicării lor „pentru a interveni în alegeri”, potrivit acuzației. Nici unul dintre inculpați nu pare să aibă o reputație semnificativă în Rusia. Agenții ar fi folosit un site fals, DCLeaks, și un hacker fals pe nume Guccifer 2.0 pentru a distribui documentele furate pe internet. De asemenea, au transferat documente „către altă organizație”, fără nume, probabil WikiLeaks. Dar aceste operațiuni nu au avut nici un impact asupra sondajului din noiembrie, iar cazul nu a demonstrat colaborarea intenționată între americani și agenții ruși, a declarat vineri numărul 2 al Ministerului Justiției, Rod Rosenstein.

Anunțul pune presiune asupra lui Donald Trump, care îl întâlnește pe Vladimir Putin luni pentru a încerca să încălzească relațiile tensionate.

Democrații americani au fost alertați sugerând furtul de informații legate de alegătorii americani.

Disconfortul a fost, de asemenea, palpabil în rândul unor republicani. Senatorul influent John McCain a sugerat astfel președintelui american să anuleze întâlnirea „dacă nu este gata să-l țină pe Putin răspunzător”.

Divulgarea informațiilor importante

Rod Rosenstein a negat orice legătură între anunțarea acuzațiilor și summit-ul de la Helsinki. Data acestui anunț „este cea a faptelor, a dovezilor și a legii care determină ceea ce este suficient pentru a prezenta o acuzație în acest moment”, a declarat el la o conferință de presă, menționând că Trump fusese informat despre aceste acuzații. „A fost important ca președintele să știe ce informații am descoperit pentru că el trebuie să ia decizii foarte importante pentru țară”, a spus Rosenstein.

În această investigație vastă, 13 cetățeni ruși și trei companii au fost acuzați în luna februarie pentru tentativa Rusiei de a destabiliza campania din SUA prin intermediul rețelelor sociale. Patru consilieri a lui Donald Trump au fost urmăriți penal pentru legăturile lor cu oficialii ruși, dar nu a fost stabilită nici o dovadă a înțelegerii.

În iunie 2017, Hillary Clinton a acuzat pe echipa lui Trump și Rusia de coordonare pentru a-i deraia campania și a favoriza victoria adversarului său republican. Acuzația sa se fundamentează pe mai multe informații apărute pe internet care au afecat campania sa, cum ar fi faptul că în iulie 2016, cu puțin timp înainte de convenția democratică, WikiLeaks a publicat aproape 20.000 de mesaje ale oficialilor Partidului Democrat care conțineau secrete interne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri