Caută
Close this search box.

Trump îl critică pe Obama pentru hacking-ul alegerilor din 2016

Președintele american, Donald Trump, a criticat administrația predecesorului său, Barack Obama, împotriva presupusului hacking rus pentru a-l ajuta să câștige alegerile prezidențiale din 2016, relatează BBC.

„De ce nu au făcut ceva în această privință?” a scris Trump pe Twitter, adăugând că lui Obama i s-a spus despre acest lucru înainte de vot. Acest atac vine în urma presiunilor de a anula întâlnirea și discuțiile de luni cu Vladimir Putin, după rechizitoriul asupra celor 12 ruși de vineri.

Rusia neagă acuzațiile de hacking.

Trump urmează să se întâlnească cu Putin în capitala finlandeză, Helsinki. Rusia a declarat că așteaptă cu nerăbdare întâlnirea. „Considerăm că Trump este un partener de negociere”, a declarat consilierul Kremlinului, Yuri Ushakov. „Starea relațiilor bilaterale este foarte rea, trebuie să începem să le punem la punct”. Cu toate acestea, acuzațiile de hacking au declanșat un război de cuvinte între Washington și Moscova.

Procurorul general adjunct al SUA, Rod Rosenstein, a insistat că „scopul conspiratorilor a fost acela de a avea un impact asupra alegerilor”. Dar ministerul de externe al Rusiei a afirmat că pretențiile erau o „grămadă de scheme de conspirație” menite să „dăuneze atmosferei” înainte de summit-ul de luni. Rușii au insistat că nu există dovezi care să lege vreunul dintre duzinele de ofițeri de hacking sau de informații militare.

Imagine de ansamblu

Consilierul special, Robert Mueller, investighează constatările informațiilor americane că rușii au conspirat să influențeze alegerile din 2016 în favoarea lui Trump. Începând de vineri, ancheta a acuzat în absență 32 de persoane – majoritatea cetățeni ruși – precum și trei companii și patru foști consilieri Trump. Nici una dintre acuzații nu afirmă că consultanții Trump au colaborat cu Rusia pentru a interfera cu campania prezidențială.

Fostul consilier al securității naționale, Michael Flynn și George Papadopoulos, fost consilier al politicii externe, s-au declarat vinovați de declarații false despre contactele lor cu rușii. Fostul președinte al campaniei lui Trump, Paul Manafort, și adjunctul său, Rick Gates, au fost acuzați de spălare de bani referitor la activitatea lor de consultanță politică din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri