Caută
Close this search box.

Gaza: noi raiduri israeliene împotriva țintelor Hamas

Armata israeliană a anunțat duminică dimineața că a vizat noaptea o poziție în Fâșia Gaza unde a fost realizate împușcături cu obuze, relatează AFP.

Două proiectile au fost aruncate în noaptea de sâmbătă spre duminică, în direcția teritoriului israelian, fără să facă vreo rănire, a adăugat armata într-o declarație. În total, aproximativ 200 de rachete și coji de mortar au fost aruncate în direcția Israelului în weekend, lăsând patru răniți, a adăugat aceasta. Armata israeliană a adăugat că 30 dintre aceste proiectile au fost interceptate de sistemul de rachete „Iron Dome”.

Sâmbătă seara, Hamas, mișcarea islamistă care conduce Fâșia Gaza, a anunțat încetarea focului după cele mai mari raiduri israeliene asupra enclavei de la războiul devastator din vara anului 2014. Războiul aerian al armatei, care a ucis doi adolescenți în vârstă de 15 și 16 ani, a vizat o clădire din vestul orașului Gaza. Cladirea cu cinci etaje, fosta bibliotecă natională, a fost folosită ca un „centru de instruire” de Hamas, a spus armata israeliană. Escaladarea a venit la o zi după ciocnirile mortale la granița dintre Israel și Fâșia Gaza și după o confruntare pe timp de noapte cu mișcarea islamistă Hamas, care a continuat să lanseze rachete și mortiere în Israel, provocându-l pentru o serie de raiduri aeriene. Trei civili israelieni au fost răniți când o rachetă a căzut în casa lor din sudul țării. „Hamas continuă să utilizeze infrastructura civilă în scopuri militare, punând în pericol populația civilă”, a spus armata israeliană.

Medierea Egiptului a ajuns la o încetare a focului, a declarat purtătorul de cuvânt al Hamas, Fawzi Barhoum, sâmbătă seara. Întrebat de AFP, un purtător de cuvânt al armatei israeliene nu a vrut să comenteze. Începând cu 30 martie, zona de frontieră cu Israel a fost scena protestelor împotriva blocadei israeliene și a „dreptului de întoarcere” al palestinienilor expulzați din țările lor sau care au fugit de la  crearea Israelului în 1948. Cel puțin 141 de palestinieni au fost uciși de focuri de armă israeliene și mai mult de 4.000 au fost împușcați și răniți de la începutul demonstrațiilor. Nici un israelian nu a fost ucis.

Israelul și Hamas au luptat în trei războaie începând din 2008 și s-a observat o încetare a focului încă de la conflictul armat din 2014. Până la sfârșitul lunii mai, forțele israeliene și grupurile armate din Gaza se confruntau deja grav. În special, armata israeliană a lovit 65 de poziții militare ale Hamasului în enclava palestiniană în represalii pentru arderea a 100 rachete și coji de mortar de pe teritoriul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri