Caută
Close this search box.

Procurorul Alexandra Lăncrănjan, replică dură pentru ministrul Tudorel Toader: Să citească «până la capăt»

Alexandra Lăncrănjan, procurorul DNA, i-a dat o replică dură lui Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, în legătură cu incriminarea abuzului în serviciu în Codul penal din Germania.

Lăncrănjan afirmă că era bine ca ministrul să citească ”până la capăt” Codul Penal german şi să argumenteze ”fără a denatura realitatea juridică„.

Vă reamintim că Toader afirma că abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania, dar calitatea de funcţionar public sau european apare ca element de agravare în cazul mai multor infracţiuni.

El susţinea că şi în Codul Penal din România sunt incriminate fapte concrete prin care funcţionarul public abuzează de poziţia pe care o are şi enumeră cercetarea abuzivă, purtarea abuzivă şi falsul intelectual.

Reacţia ministrului a venit după precizările Ambasadei Germaniei, care arăta că abuzul în serviciu este reglementat în Germania prin mai multe legi fiscale, din dreptul disciplinar şi din Codul Penal.

Acum, Lăncrănjan susţine că în Germania sunt foarte multe articole în Codul Penal care reglementează acţiuni specifice ale funcţionarilor publici, fără a le denumi abuz în serviciu.

Abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania!, scria Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.

Calitatea de funcționar public sau european apare însa, ca element de agravare, în cazul mai multor infracțiuni, precum: înșelăciune, frauda în domeniul subvențiilor, abuz de încredere…, iar uleterior Toader a postat, tot pe Facebook, următorul text:

Cine vrea şi poate, lesne înţelege diferenţele dintre elementele constitutive ale infracţiunilor din art.266 C penal german şi art.297 C penal român ! În acest sens, în scurt timp, va fi disponibil „Codexul penal european”, în curs de apariţie la editura C H Beek!.

„Articolul 266 din Codul penal german”

În replică, Alexandra Lăncrănjan a scris pe pagina sa de Facebook: Later edit: Cine vrea si poate, lesne intelege ca Art.266 C.pen.german incriminează conduite într-o paletă mult mai largă ca legiuitorul român. Ba mai cuprinde și incalcarea unor obligații ce decurg dintr-o convenție. Si nu are nici prag. Iar pentru aceasta constatare este suficienta Teoria generala a dreptului, anul I

Pentru un om care se considera un profesionist al dreptului este foarte important sa aiba rabdare sa citeasca o lege pana la capat, sa argumenteze fara a denatura realitatea juridica si atunci cand argumentele nu sunt in favoarea teoriei sale sa accepte fara a deturna textul legal sau a omite lucruri. Cand nu mai poti sa faci asta…

Spre exemplu, in Germania sunt foarte multe articole in codul penal care reglementeaza actiuni specifice ale functionarilor publici fara a le denumi abuz in serviciu.

Dar exista si acest text:

Articolul 266 din Codul penal german reglementează o infracțiune privitoare la atribuțiile de serviciu (în varianta germană Neloialitate), cu următorul conținut (…) VEZI TOT TEXTUL

Proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor în 4 iulie, în calitate de for decizional.

Articolului 297 din Codul penal cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu a fost modificat, astfel că infracţiunea nu se pedepseşte dacă prejudiciul este până în salariul minim brut pe economie – 1.900 de lei. În plus, se consideră abuz în serviciu dacă scopul este de a obţine foloase materiale necuvenite pentru sine, soţ sau rude până la gradul II.

În timpul dezbaterilor din Comisia Iordache, Oana Florea, deputatul PSD, a propus abrogarea infraţiunii de abuz în serviciu. De altfel, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spunea că în multe state europene infracţiunea de abuz în serviciu nu este prevăzută de legislaţia penală.

Un răspuns

  1. Acum cine are dreptul sa-l dea in judecata, sa-l judece si sa-l condamne pentru fals intelectual pe ministrul Justitiei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri