Caută
Close this search box.

Theresa May avertizează rebelii: Sprijiniți-mă sau riscați ca Brexit să nu aibă loc

theresa may

Premierul britanic, Theresa May, a avertizat partidul ei divizat duminică că Brexit ar putea să nu mai aibă loc dacă va fi distrus planul de a crea o relație strânsă cu Uniunea Europeană după ce va părăsi cel mai mare bloc comercial din lume, relatează Reuters.

„Mesajul meu către țară în acest weekend este simplu: trebuie să ne păstrăm ochii asupra premierului”, a scris May pe Facebook. „Dacă nu o facem, riscăm să nu mai avem deloc Brexit”. Legarea sorții Brexit de propria supraviețuire într-un mod atât de explicit indică cât de precară este poziția Theresei May, după ce guvernul ei a fost împins în criză, iar președintele american Donald Trump a criticat public strategia ei Brexit.

Cu mai puțin de nouă luni înainte ca Regatul Unit să părăsească UE pe 29 martie 2019, țara, elita politică și liderii afacerilor sunt încă adânc împărțiți dacă Brexit ar trebui să aibă loc și dacă da, cum. May nu are încă o înțelegere Brexit cu UE, astfel că guvernul britanic a intensificat planificarea pentru așa-zisul „no deal” Brexit care ar putea speria piețele financiare și ar putea disloca fluxurile comerciale din Europa și dincolo. May a declarat în mod repetat că Brexit se va întâmpla și a exclus o reluare a referendumului din 2016, deși președintele francez Emmanuel Macron și investitorul miliardar George Soros au sugerat că Marea Britanie ar putea încă să-și schimbe părerea.

Într-o încercare de a crea un echilibru între cei care caută un Brexit neted și cei care se tem că se află prea aproape de orbita UE ar submina însăși natura Brexit, poate căuta aprobarea miniștrilor de rang înalt pentru planurile sale din 6 iulie. După ore de discuții la reședința de la Checkers, părea că a câștigat ajutorul cabinetul său, dar doar două zile mai târziu, Davis a demisionat din funcția de secretar al Brexit, urmată de demisia ministrul său de externe, Boris Johnson, a doua zi provocând o criză a guvernul May.

May a cerut duminică țării să îi susțină planul pentru „circulația mărfurilor fără frecare”, spunând că este singura opțiune de a evita subminarea păcii în Irlanda de Nord și păstrarea unității Regatului Unit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri