Caută
Close this search box.

Primul summit Putin-Trump a captat atenția mondială. Mai multe întrebări decât răspunsuri

Donald Trump s-a întâlnit luni cu Vladimir Putin în spatele ușilor închise, într-un summit mult așteptat, umbrit de președintele SUA, care acuză „nebunia și prostia” trecutului din propria țară pentru legăturile ostile ale celor două puteri, relatează Reuters.

După numai două ore într-o cameră cu interpreții lor, Trump și Putin au convocat o întâlnire bilaterală în stil tradițional, așezată la o masă de conferințe înconjurată de înalți oficiali din ambele țări. Trump a numit discuțiile private cu liderul Kremlinului un „început bun”. Liderul de la Casa Albă speră în îmbunătățirea relațiilor dintre cele două state: „Cred că vom avea o relație extraordinară. Sper. (…)”, a spus acesta. Dar, pentru criticii lui Trump, cuvintele prietenoase se aflau în umbra denunțării extraordinare a politicilor sale anterioare din propria țară, pe care a făcut-o pe Twiter cu câteva ore înainte ca Putin să sosească.

Înainte de acest summit, mass-media internațională se aștepta la dezbaterea problemelor fundamentale ce au adâncit și mai mult relațiile dintre cele două puteri, cum ar fi: anexarea de către Moscova a Crimeei, sprijinul rus pentru Bashar al-Assad în Siria, acuzațiile britanice că a otrăvit un spion, precum și presupusele amestecări atât în ​​alegerile din SUA, cât și în alegerile europene. Însă, nici una dintre aceste probleme nu au fost ridicate la începutul dicuțiilor.

Chiar dacă summit-ul nu a avut o agendă clară, acesta poate fi interpretat drept o victorie pentru Rusia care a învinuit mult timp „Rusofobia” irațională pentru statutul său geopolitic de semi-paria.

„Știi pentru ce echipă joci?”

Inamicii lui Trump de acasă au fost răniți de refuzul său aparent de a-l critica pe Putin. Adversarul său din 2016, Hillary Clinton, a scris pe Twitter: „Marea Cupă Mondială. Întrebare pentru președintele Trump când îl întâlnește pe Putin: Știi pentru ce echipă joci?

Rusia neagă interferarea în alegerile prezidențiale din SUA. Agenția de știri de stat RIA Novosti a citat o sursă rusă spunând că Moscova era „gata să discute, gata să-și asume obligații reciproce de neintervenție în chestiuni interne”. Trump a spus că va ridica problema amestecului electoral, dar nu se așteaptă să ajungă oriunde. El a remarcat în repetate rânduri că Putin neagă acest lucru, spunând totodată că se presupune că a avut loc înainte ca Trump să devină președinte.

Summit-ul încheie o excursie în străinătate în care Trump a criticat aspru aliații NATO pentru că nu au cheltuit suficient pentru militarii lor și pe primul ministru britanic, Theresa May, declarând că a refuzat să-i ia sfatul despre cum să negocieze ieșirea Marii Britanii din UE. El s-a referit la Uniunea Europeană ca la un „dușman” în comerț și a criticat-o în repetate rânduri. În unele dintre cele mai puternice discursuri, care reflectă încă neliniștea aliaților tradiționali ai Washington-ului, ministrul german de externe a declarat luni că Europa nu se poate baza pe Trump. „Nu ne mai putem baza pe Casa Albă”, a declarat Heiko Maas ziarului „Funke”. „Pentru a ne menține parteneriatul cu SUA, trebuie să-l reajustăm. Prima consecință clară poate fi numai aceea că trebuie să ne aliniem și mai îndeaproape în Europa”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri