Caută
Close this search box.

Trump șochează din nou: crede în afirmațiile lui Putin dovedind o slăbiciune a SUA?

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat luni, după ce s-a întâlnit cu Vladimir Putin că nu are motive să-și creadă propriile agenții de informații și preferă să aibă încredere în liderul Kremlinului cu privire la întrebarea dacă Russsia a intervenit pentru a-l ajuta să câștige alegerile din 2016, relatează Reuters.

Declarația lui Trump este de natură să creeze o furtună politică în Statele Unite, unde Casa Albă s-a luptat luni întregi pentru a înlătura sugestiile că Trump nu a vrut să se ridice împotriva lui Putin. Performanța sa a fost denunțată ca fiind „trădătoare” de către un fost șef al CIA și condamnată drept „rușinoasă” de un senator republican, deși alți republicani erau mai precați. Trump și-a ținut întâlnirea cu Putin la doar câteva zile după ce un procuror special din Statele Unite a acuzat 12 agenți ruși pentru furtul documentelor Partidului Democrat pentru a-l ajuta să câștige votul. Întrebat dacă a crezut agențiile americane de informații, care au concluzionat că Rusia a intervenit în alegerile din 2016 pentru a-l ajuta să înfrângă candidatul democrat, Hillary Clinton, a spus că nu este convins. „Nu văd niciun motiv pentru care ar fi” Rusia, a spus Trump. „Președintele Putin a fost extrem de sigur și puternic în negarea sa de astăzi”.

La conferința de presă, Trump a fost invitat de reporteri să ofere orice critică față de Rusia, dar a refuzat în mod repetat. Întrebat dacă Rusia este de vină pentru legăturile slabe, el a spus: „Am responsabilitatea ambelor țări. Cred că SUA au fost nebune. Am fost cu toții nebuni”, a spus el, înainte de a discuta despre victoria electorală. „Am bătut-o pe Hillary Clinton cu ușurință și sincer am bătut-o … Am câștigat acea cursă și este o rușine că poate fi chiar un pic de nor peste el”, a spus el.

Cuvintele calde ale lui Trump pentru Rusia au fost un contrast evident față de săptămâna trecută, când a mustrat în repetate rânduri aliații tradiționali ai SUA la un summit al NATO și în timpul unei vizite în Marea Britanie. Întrebat dacă Putin a fost un adversar, el a spus: „De fapt, l-am numit un concurent și un competitor bun, și cred că cuvântul concurent este un compliment”. Putin a vorbit despre importanța celor două țări de a lucra împreună și l-a lăudat pe Trump, la un moment dat a întrerupt conferința de presă pentru a acorda Președintelui SUA o minge de fotbal. Întrebat daca a dorit ca Trump să câștige alegerile din 2016 și a instruit oficialii să-l ajute, Putin a spus „Da, da”, deși a negat orice ingerință, declarând ca acuzațiile sunt „prostii complete”.

„Slăbiciune” și „Trădare”

Senatorul Republican, Lyndsay Graham, a spus că performanța lui Trump va trimite un mesaj de „slăbiciune” Moscovei. „Șanse pierdute de președintele Trump pentru a trage ferm Rusia răspunzătoare pentru amestecarea din 2016 și pentru a emite un avertisment puternic cu privire la viitoarele alegeri. Acest răspuns al președintelui Trump va fi văzut de Rusia ca un semn al slăbiciunii și va crea mult mai multe probleme decât soluționează”, a declarat Graham pe Twitter.

Senatorul din Arizona, Jeff Flake, un critic frecvent la Trump, a declarat: „N-am crezut niciodată că voi vedea ziua în care președintele nostru american va sta pe scenă cu președintele rus și va pune vina asupra Statelor Unite pentru agresiunea Rusiei. Acest lucru este rușinos”.

Fostul șef al CIA, John Brennan, a mers mai departe, sugerând că Trump ar trebui să fie înlăturat din funcție: „Performanța conferinței de presă a lui Donald Trump de la Helsinki crește și depășește pragul «crimelor și delictelor mari». Nu numai că comentariile lui Trump sunt imbecile, ci sunt în întregime în buzunarul lui Putin. Patrioți republicani: Unde sunteți?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri