Caută
Close this search box.

Brexit: Theresa May mulțumește euroscepticii, dar atrage criticile eurofililor

Premierul britanic, Theresa May, a adoptat luni proiectul ei de lege privind funcționarea vamală după Brexit, dar cu prețul concesiilor acordate euroscepticilor și cu o nouă demisie din guvernul său, relatează AFP.

Textul a fost adoptat de deputați cu 318 voturi pentru și 285 contra și trebuie examinat acum de către Camera Lorzilor, camera superioară a Parlamentului britanic. Acest proiect de lege prevede o serie de aranjamente tehnice în domeniul vamal după plecarea din Uniunea Europeană.

Downing Street a confirmat în cursul zilei că a acceptat modificările propuse, inclusiv sub conducerea influentului parlamentar ultraconservator, Jacob Rees-Mogg, apărător ardent al unui Brexit fără concesie. „Sunt întotdeauna fericit să aud preocupările colegilor mei”, a declarat premierul. Mulțumit de satisfacerea euroscepticilor, guvernul este expus la critici din propria tabără eurofilă, într-o altă ilustrare a diviziunilor persistente care există în Marea Britanie cu privire la retragerea din UE. În dezacord cu concesiile acordate de guvern, secretarul de stat pentru apărare, Guto Bebb, a părăsit biroul. „Cine este responsabil în această țară? Sunt și cei care nu vor un Brexit responsabil!”, A declarat Anna Soubry, conservatoare pro-UE, adresându-se celor care doresc să părăsească UE fără concesii.

Pentru a exercita presiuni asupra primului ministru, Jacob Rees-Mogg a reamintit că guvernul conservator, din cauza lipsei unei majorități absolute în Camera Comunelor, este la mila unei fronde. „Consecința inevitabilă a aritmeticii parlamentare este că va trebui să se schimbe (textul său)”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri