Caută
Close this search box.

Consecințele summit-ului Putin-Trump: președintele american lovit de critici

Stând alături de Vladimir Putin, președintele american Donald Trump a refuzat luni să dea vina pe liderul rus pentru amestecarea în alegerile americane din 2016, punând la îndoială constatările propriilor agenții de informații și declanșând o furtună de critici acasă, relatează Reuters.

Deși a făcut presiuni din partea criticilor, țărilor aliate și chiar personalului său pentru a lua o linie dificilă, Trump nu a vorbit nici un cuvânt disperat în public despre Moscova cu privire la oricare dintre problemele care au adus relațiile dintre cele două puteri până la cea mai mică scădere de la Război rece. În schimb, el a denunțat „prostia” politicilor țării sale, în special decizia de a investiga interferențele rusești în alegerile din 2016. Cu doar trei zile în urmă, Departamentul de Justiție din SUA a anunțat un rechizitoriu a 12 spioni ruși pentru hacking-ul în rețelele de calculatoare ale Partidului Democrat. Interpretarea lui Trump la o conferință de presă comună cu Putin la Helsinki a agitat un val de condamnare în Statele Unite, inclusiv critici din cadrul propriului său partid republican.

Dan Coats, directorul departamentului de informații al Trump, a anunțat imediat că nu împărtășește punctul de vedere al președintelui. „Am fost clar în evaluările noastre privind amestecul rusesc în alegerile din 2016 și în eforturile lor de a submina democrația și vom continua să oferim informații inteligente și nevăzute în sprijinul securității naționale”, a afirmat el într-o declarație.

Conferința de presă a stârnit și o serie de oficialități din departamentele de stat și de apărare și din agențiile de informații americane, potrivit oficialilor din cinci birouri guvernamentale. Unii diplomați de carieră au exprimat și alarma. Bill Burns, fost secretar de stat adjunct al Statelor Unite și ambasador în Rusia, a declarat într-un interviu telefonic: „Am văzut multe spectacole ale președinților pe scena mondială, dar nu mă pot gândi la una mai înspăimântătoare decât aceasta”.

După câteva ore după summit-ul de la Helsinki, Trump a scris: „Am mare încredere în oamenii mei de informații. Cu toate acestea, recunosc, de asemenea, că, pentru a construi un viitor mai strălucitor, nu ne putem concentra exclusiv pe trecut – ca cele două mari puteri nucleare ale lumii, trebuie să ne înțelegem!”

„Rusia nu este aliatul SUA!”

Fostul director al CIA, John Brennan, a denunțat performanța lui Trump ca fiind „trădătoare”, iar senatorul republican american John McCain a numit întâlnirea cu Putin o „greșeală tragică”, deși alți republicani erau mai precauți. Alți republicani ai Congresului, inclusiv președintele, Paul Ryan, și liderul majoritar al Senatului SUA, Mitch McConnell, care până în prezent nu au făcut decât critici minore despre atitudinea lui Trump față de Rusia, au fost mai critici luni. Ryan, cel mai mare republican din Camera Reprezentanților din SUA, a fost temperat în remarcile sale, insistând însă că Trump „trebuie să aprecieze că Rusia nu este aliatul nostru”. „Premiul pierdut de președintele Trump pentru a ține în mod ferm Rusia responsabilă pentru amestecarea din 2016 și pentru a transmite un avertisment puternic cu privire la viitoarele alegeri”, a declarat senatorul republican Lindsey Graham pe Twitter. „Acest răspuns al președintelui Trump va fi văzut de Rusia ca un semn al slăbiciunii și va crea mult mai multe probleme decât soluționează”.

Dar senatorul republican Rand Paul l-a apărat pe Trump, spunând pentru CNN: „Sunt absolut cu președintele în această privință; comunitatea de informații (SUA) a fost plină de oameni părtinitori”.

Casa Albă a spus că Trump se va întâlni marți cu membri ai Congresului. Nu a oferit detalii suplimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri