Caută
Close this search box.

CCR, decizie pentru cuplurile homosexuale: Statul trebuie să recunoască dreptul de şedere al cuplurilor homosexuale căsătorite dacă unul dintre parteneri este cetăţean UE

Curtea Costituțională a României a dat, miercuri, o decizie în premieră pentru justiția română: statul trebuie să recunoască dreptul de şedere al cuplurilor homosexuale căsătorite dacă unul dintre parteneri este cetăţean UE. Decizia CCR a pornit de la sesizarea cuplului de homosexuali Coman-Hamilton.

Curtea Constituţională a României a decis că articolul 277, alineatele (2) şi (4) din Codul Civil este constituţional doar în măsura în care autorităţile naţionale recunosc căsătoriile gay încheiate în afara ţării strict în scopul liberei circulaţii a cetăţenilor europeni. Această prevedere a Codul Civil impune, în interpretarea CCR, ca statul român să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex pentru stabilirea reşedinţei cetăţenilor europeni şi a membrilor familiei lor,  în ciuda interdicţiei generale impuse în acelaşi timp privind recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în afara ţării.

Hotărârea CCR a fost anunţată miercuri, după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis luna trecută că ţările europene nu pot împiedica şederea cuplurilor de acelaşi sex căsătorite pe teritoriul lor, dacă unul dintre parteneri este cetăţean UE.

Astfel, statul român recunoaşte căsătoriile dintre persoanele de acelaşi sex încheiate în afara ţării doar pentru a asigura reşedinţa cetăţenilor europeni şi a membrilor familiei lor, în ciuda faptului că România nu recunoaşte încă şi căsătoria propriu-zisă a persoanelor gay.

„Mulți oameni ne recunosc aici după ce povestea familiei noastre a ajuns în atenția presei, care a arătat că ceea ce avem în comun cu semenii noștri e mai puternic decât ce ne diferențiază. În călătoriile noastre toți oamenii ne-au tratat cu respect și prietenie, de la ospătari în restaurante, până la doamna care vindea legume în fața casei, pe o șosea din Vâlcea. Asta ne arată că societatea se schimbă. Decizia CCR de astăzi răspunde deschiderii existente în România pentru armonie socială și respect reciproc. Pentru noi toți familia este locul de care aparținem și unde ne simțim în siguranță, și toate familiile au nevoie să fie recunoscute și protejate de lege, indiferent de orientarea sexuală a partenerilor,” a declarat Adrian Coman.

Asociaţia MozaiQ salută decizia CCR şi spune că aceasta reprezintă un prim pas pentru recunoaşterea oficială a cuplurilor gay în România şi în acelaşi timă un semnal pentru politicieni, care trebuie să adopte cât mai repede o lege prin care parteneriatele civile între persoanele de acelaşi sex să fie legalizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri