Caută
Close this search box.

”Era” Nadia: 42 de ani de la primul 10 din istoria gimnasticii

Pe 18 iulie se împlinesc 42 de ani de la un mare eveniment în istoria sportului. La Jocurile Olimpice de la Montreal (1976), Nadia Comâneci a devenit prima gimnastă din istoria acestui sport care a primit nota 10, după prestaţia ei la paralele inegale în concursul pe echipe. Pe vremea aceea, afişajul electronic de la Montreal – și de oriunde – nu era programat să arate această notă, aşa că pe ecranul digital a apărut celebra ”inscripție”  1.00.

Până la sfârşitul competiţiei, marea noastră sportivă, care avea să devină ”Zeița de la Montreal” a mai obţinut încă şase note de zece. Astfel, Nadia Comăneci a cucerit trei medalii de aur în total, la individual compus, bârnă şi paralele inegale, plus o medalie de argint pe echipe şi o medalie de bronz la sărituri.

După JO de la Montreal, Nadia a fost prima (și singura) sportivă din lume care a apărut pe coperţile revistelor Time, Newsweek şi Sport Illustrated, toate în aceeaşi săptămână.

Nadia Comăneci s-a născut la 12 noiembrie 1961, la Oneşti. De la şase ani a început să practice gimnastica, iar la 11 ani a fost campioană naţională de juniori, dar şi în concursul pe echipe. Doi ani mai târziu, la Internaţionalele României, s-a clasat pe primul loc la cinci probe: individual compus, paralele inegale, sol, bârnă şi sărituri.

În 1975, la 14 ani, Nadia a ocupat primul loc la Campionatele Europene de la Skien în patru probe: individual compus, sărituri, paralele inegale şi bârnă, şi a cucerit medalia de argint la sol. În competiţia preolimpică din acelaşi an, Comăneci a câştigat aurul la individual compus şi la paralele inegale. Apoi a venit anul Montreal-ului… (foto sikids.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri