Caută
Close this search box.

Gabriela Firea condiţionează avizarea favorabilă a protestului din 10 august

gabriela Firea

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, în legătură cu neautorizarea protestului din Piaţa Victoriei la care şi-au anunţat participarea românii din diaspora, că „Un milion de participanţi, potrivit cifrei înaintate de către organizatori, ar perturba grav activitatea şi libera circulaţie în Capitală”.

„Am luat act, la revenirea din concediul legal de odihnă, de faptul că cererea Federației Românilor de Pretutindeni de a organiza un miting în București a primit aviz negativ din partea Comisiei de Avizare a evenimentelor, motivul invocat fiind acela că 1 milion de participanți, potrivit cifrei înaintate de către organizatori, ar perturba grav activitatea și libera circulație în Capitală, inclusiv a vehiculelor care intervin în situații de urgență, și ar pune forțele de ordine în imposibilitatea de a garanta siguranța atât a manifestanților cât și a celorlalți cetățeni care tranzitează zona fără a participa la miting.

În situația în care organizatorul își va reconsidera solicitarea inițială, astfel încât să se încadreze în limite rezonabile din punct de vedere al numărului participanților, Comisia își va reevalua punctul de vedere și nu va mai exista niciun motiv pentru a nu fi autorizată manifestația.

Pentru comparație, la mitingul organizat de PSD în data de 9 iunie 2018, despre care s-a vorbit în acest context, în spațiul public, numărul de participanți declarați de organizatori în Piața Victoriei a fost de 250.000, iar în momentul de vârf al evenimentului s-au înregistrat un număr de 380.000 – 400.000 de persoane, care ocupau în întregime Piața Victoriei, precum și străzile adiacente. Inițial, PSD a intenționat organizarea unui miting la care să participe 1 milion de persoane, dar în urma discuțiilor cu instituțiile implicate în menținerea ordinii publice și a gestionării situațiilor de urgență s-a decis redimensionarea evenimentului în concordanță cu particularitățile și capacitatea zonei vizate.

Primăria Capitalei nu intenționează să obstrucționeze în niciun fel manifestațiile publice, dar solicită ca organizatorii să-și asume explicit respectarea legii și să-și dimensioneze acțiunile astfel încât să nu fie periclitată siguranța nici a participanților, nici a celorlalți cetățeni.

Solicit să se pună capăt acuzațiilor și jignirilor proferate în spațiul public la adresa mea și a Primăriei Capitalei, câtă vreme nu există niciun motiv pentru care vreo entitate să fie lezată de vreo acțiune ireversibilă a autorităților. Legea și regulile sunt aceleași pentru toată lumea și nu se aplică după principiul „cine țipă mai tare”. Democrația înseamnă respectarea libertăților cetățenești câtă vreme acestea nu încalcă libertățile celorlalți.

Regret că unii oameni politici cu pretenții s-au grăbit să arunce cu invective și acuzații, fără să cunoască situația de fapt și legea sau, mai grav, cunoscându-le dar ignorându-le cu bună știință, doar pentru câștiguri efemere în planul imaginii”, spune Gabriela Firea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri