Caută
Close this search box.

Israelul aprobă legea controversată privind „statul națiunii evreiești”

Parlamentul israelian a adoptat legea privind proiectul controversat care definește țara ca stat exclusiv evreiesc, relatează BBC.

Proiectul „statul națiunii evreiești” desființează limba arabă ca limbă oficială și spune că avansarea așezării evreiești este un interes național. De asemenea, afirmă că Ierusalimul „întreg și unit” este capitala sa. Arabii cetățeni ai Israelului au condamnat această legislație, dar prim-ministrul Benjamin Netanyahu a lăudat-o catalogând-o drept un „moment definitoriu”.

Proiectul de lege, susținut de guvernul de dreapta al țării, spune că „Israelul este patria istorică a poporului evreu și are un drept exclusiv asupra autodeterminării naționale în el”. A fost adoptată după o sesiune furtunoasă în Knesset (Parlamentul unicameral al Israelului), care a durat mai mult de opt ore. Șaizeci și doi de deputați au votat pentru proiectul de lege și 55 împotrivă. Cu toate acestea, unele clauze au fost abandonate ca urmare a obiecțiilor președintelui și procurorului general al Israelului, inclusiv o clauză care ar fi consfințit în drept crearea unor comunități numai evreiești.

Arabii israelieni reprezintă aproximativ 20% din populația Israelului de aproximativ nouă milioane de oameni. Aceștia au drepturi egale în temeiul legii, dar s-au plâns de mult timp că sunt tratați ca cetățeni de categoria a doua și spun că se confruntă cu discriminare și cu furnizarea mai proastă a serviciilor, cum ar fi educația, sănătatea și locuințele.

Arabul parlamentar Ahmed Tibi a declarat că trecerea proiectului de lege reprezintă „moartea democrației”. Adalah, un ONG pentru drepturile omului arab, a declarat că legea a fost o încercare de a avansa „superioritatea etnică prin promovarea politicilor rasiste”.

Săptămâna trecută, Netanyahu a apărat legea, spunând: „Vom continua să asigurăm drepturile civile în democrația Israelului, dar majoritatea are și drepturi și majoritatea hotărăște”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri