Caută
Close this search box.

Misterul Novichok: Marea Britanie a identificat ruși suspectați de atacul nervos asupra lui Skripal

Poliția britanică a identificat mai mulți ruși pe care îi suspectează că se află în spatele atacului cu agentul nervos Novichok asupra fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei sale, a informat joi Press Association, citând o sursă apropiată investigației, relatează Reuters.

Skripal, fost colonel al serviciilor de informații militare ruse, care a trădat zeci de agenți pentru serviciul britanic de spionaj MI6 și fiica sa Iulia, au fost găsiți inconștienți pe o bancă publică în orașul britanic Salisbury, pe 4 martie. Ulterior, Marea Britanie a acuzat Rusia de otrăvire și a identificat otrava ca fiind Novichok, un grup mortal de agenți nervoși dezvoltați de armata sovietică în anii 1970 și 1980. Rusia a negat în mod repetat orice implicare în atac.

După mai multe investigații, poliția consideră că mai mulți ruși au fost implicați în atacul asupra familiei Skripal, care au petrecut săptămâni în spital înainte de a fi transferați într-o locație secretă, a informat Press Association. „Investigatorii cred că au identificat presupușii făptași ai atacului cu Novichok”, a spus sursa neidentificată apropiată de anchetă. „Ei (anchetatorii) sunt siguri că ei (suspecții) sunt ruși”, a spus sursa, adăugând că imaginile camerei de securitate au fost verificate cu înregistrări ale persoanelor care au intrat în țară. Un purtător de cuvânt al poliției a refuzat să comenteze raportul.

După atacul asupra familiei Skripal, aliații din Europa și Statele Unite s-au alăturat viziunii britanice asupra atacului și au ordonat cea mai mare expulzare a diplomaților ruși de la războiului rece. Rusia s-a revoltat prin expulzarea diplomaților occidentali. Moscova a negat în mod repetat orice implicare și a acuzat agențiile britanice de informații că au pus în mișcare atacul pentru a stârni isteria anti-rusă.

Misterul înconjoară atacul. Motivul pentru atacarea lui Skripal, un trădător rus în vârstă care a fost schimbat într-un schimb de spioni aprobat de Kremlin în 2010, este încă neclar, ca și motivul pentru utilizarea unui agent nervos exotic, care are legături atât de vizibile cu trecutul sovietic al Rusiei. Novichok a pus membrii familiei Skripal într-o comă, deși, după câteva săptămâni de terapie intensivă, au fost transferați într-o locație secretă pentru siguranța lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri