Caută
Close this search box.

Scandalul după summit-ul Putin-Trump ia amploare: Democrații vor să audă varianta traducătorului lui Trump

Aleșii democrați a făcut lobby miercuri traducătorului lui Donald Trump pentru depune mărturie în fața Congresului privind întâlnirea dintre președintele american și omologul său rus, Vladimir Putin, la Summit-ul de la Helsinki, summit în timpul căruia atitudine conciliantă a lui Trump este cauza unui scandal, relatează AFP.

Luni, în capitala finlandeză, cei doi președinți au vorbit timp de două ore. Doar doi traducători au fost împreună cu ei, iar democrații cred că femeia care a tradus cuvintele lui Putin despre Trump – și probabil a luat observații – putea să dețină informații cruciale despre ceea ce sa spus între ei. „Vrem ca traducătorul să vină înaintea comisiei, vrem să vedem notițele”, a declarat senatorul democrat Bob Menendez, membru al Comisiei pentru afaceri externe. „Vom face eforturi uriașe pentru a încerca să aflăm ce s-a întâmplat”, a adăugat el. Senatorul Democrat Jeanne Shaheen a adăugat că o audiere a traducătorului ar putea ajuta oficialii aleși și americanii în general să „determine ce s-a discutat în mod special și s-a încheiat în numele Statelor Unite”.

Conferința de presă surprinzătoare a președintelui american, cu omologul său rus din Helsinki, a provocat o tulburare chiar și în tabăra sa politică, mulți reprezentanți aleși exprimau consternarea lor fără compromisuri. Pe partea republicană, președintele Comitetului pentru afaceri externe al Senatului, Bob Corker, a spus că a înțeles apelurile de a auzi traducătorul și avea de gând să vadă dacă există precedente.

Întrebat despre aceasta miercuri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, a declarat că „nu s-a formulat nici o cerere formală” în acest sens „până acum”. „Există precedente? Nu am reușit încă să determinăm”, a adăugat ea.

Casa Albă va încerca, probabil, să respingă această afirmație invocând prerogativele executivului și argumentând că nici un președinte nu poate fi obligat să dezvăluie conversații private, mai mult decât traducătorul său. Purtătorul de cuvânt al acestuia, Sarah Sanders, a dat startul miercuri, explicând „fără să știe” despre o eventuală înregistrare a conversației dintre cei doi președinți, înainte de a trimite reporterii înapoi la Departamentul de Stat.

Corker a mai spus că această întrebare către  secretarul de stat Mike Pompeo, care se afla la Helsinki împreună cu Donald Trump și care a primit cu siguranță un raport din partea președintelui, a fost o opțiune mai bună. Pompeo este programat să depună mărturie în fața comitetului Senatului pe 25 iulie.

Democratul Richard Blumenthal a declarat că dorește să vadă „întreaga echipă națională de securitate, începând cu John Bolton (consilier al Casei Albe)”, oferind detalii despre întâlnirea Trump-Putin.

Un răspuns

  1. Hai ca-i bine.Incep si americanii sa faca ceea ce fac romanii.Nu le mai place nimic,contesta tot,reclama tot.Bravo fratilor.Inseamna ca si la voi a ajuns adevarata democratie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri