Caută
Close this search box.

Turcia menține în arest pe pastorul american Brunson

Un tribunal din Turcia a dispus miercuri detenția preventivă a pastorului american Andrew Brunson judecat pentru „terorism”, într-un caz care otrăvește relațiile dintre Ankara și Washington, și a fost calificat de Donald Trump drept „rușine totală“, relatează AFP.

Președintele american a cerut public omologului său turc Recep Tayyip Erdogan miercuri noaptea să lucreze pentru eliberarea pastorului. Decizia a fost pronunțată în cadrul celei de-a treia audieri a procesului, care se desfășoară în provincia Aliaga, provincia Izmir (vestul Turciei), potrivit unui corespondent al AFP în instanță. Procesul a fost suspendat până la data de 12 octombrie.

Procesul pastorului, care a avut loc în octombrie 2016 sub acuzația de activități „teroriste” și „spionaj”, a contribuit la slăbirea rapoartelor care au fost deja aprinse de mai bine de doi ani între Turcia și Statele Unite. „Este o rușine totală că Turcia nu dorește să elibereze un pastor american respectat, Andrew Brunson. Pentru prea mult timp este ținut ostatic. Erdogan ar trebui să facă ceva pentru a elibera acest soț și tată minunat El nu a făcut nimic greșit și familia lui are nevoie de el!”, A declarat Donald Trump seara pe Twitter. „L-au numit spion, dar sunt mai spion decât el”, scrisese pe Twitter în aprilie.

La sfârșitul audierii, miercuri, pastorul Brunson, care se confruntă cu închisoarea de până la 35 de ani în acest proces care a început la 16 aprilie, i-a salutat pe cei care au venit să îl sprijine în Aliaga. Detenția sa continuă destramă speranțele susținătorilor săi, în timp ce avocatul pastorului, Cem Halavurt, a declarat miercuri dimineață că se așteaptă la eliberarea sa. Domnul Brunson „nu a fost eliberat, așa că pot spune că nedreptatea continuă”, a spus el după audiere. Denunțând „o adevărată rușine judiciară”, el a afirmat că acuzațiile împotriva clientului său nu au fost susținute de dovezi și s-au bazat doar pe „declarațiile unor martori”. „Suntem dezamăgiți de rezultatul audierii care a avut loc astăzi”, a răspuns însărcinatul cu afaceri al SUA din Ankara, Philip Kosnett, prezent în instanță. „Vom continua să urmărim îndeaproape acest caz și sperăm că pastorul Brunson va fi reunit cu familia în curând”, a adăugat el.

Proces dificil

La audierea precedentă, în mai, pastorul a fost deja ținut în arest, instanța invocând un „risc de zbor”. „Am citit rechizitoriul, am participat la trei audieri și nu cred că există indicii că pastorul Brunson se face vinovat de orice activitate criminală sau teroristă”, a declarat Kosnett.

Soția pastorului, Norine Brunson, a participat la audiere. Patru noi martori, doi din acuzare și doi dintre apărători, au fost audiați miercuri. Înainte de începerea ședinței, Kosnett a cerut „soluționarea acestui caz cât mai curând posibil”. Acest lucru „ar fi benefic tuturor”, a spus el.

Potrivit însărcinatului cu afaceri, cazul pastorului Brunson a fost ridicat în cursul unei discuții telefonice de luni între președintele turc și american. „Cei doi președinți s-au angajat să reconstruiască relația (SUA-Turcia) și avem multe de făcut pentru a face ca acest angajament să devină realitate”, a adăugat el. Autoritățile turcești îl acuză pe Brunson să fi acționat în numele predicatorului rețelei Fethullah Gulen pe care Ankara o acuză lovitura de stat eșuată în iulie 2016, dar, de asemenea, pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Ambele organizații sunt considerate teroriste de către Ankara.

Aflat în Turcia timp de aproximativ douăzeci de ani, pastorul este, de asemenea, acuzat de spionaj în scopuri politice sau militare. El neagă categoric toate aceste acuzații. Cazul a ajutat la extinderea relațiilor dintre Washington și Ankara, care sunt deja furtunoase din cauza numeroaselor dispute, inclusiv sprijinul SUA pentru o miliție kurdă siriană și refuzul Statelor Unite de extrădare a lui Gülen din SUA. În septembrie, Erdogan a discutat despre schimbarea pastorului Brunson împotriva predicatorului Gülen, o ipoteză luată în considerare de Washington.

Un răspuns

  1. sa te fereasca si dracu si dumnezeu de inchisorile turcesti…Vezi filmul „Midnight Express”(bazat pe realitate)…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri