Caută
Close this search box.

Previzibil! Trump îl invită pe Putin la Washington

În mijlocul controversei privind summit-ul de la Helsinki, Donald Trump declarat joi că l-a invitat pe Vladimir Putin la Washington în toamnă să „continue dialogul” cu liderul de la Kremlin, relatează AFP.

Acuzat de criticii săi, dar și de mulți dintre oficialii aleși ai partidului său, că a fost mult prea conciliator cu omologul său rus, președintele american a atacat jurnaliștii virulent vinovați în ochii lui de faptul că nu au subliniat „marele succes” al acelui tête-à-tête. Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, discuțiile „sunt deja în desfășurare” pentru o nouă întâlnire, de data aceasta în capitala federală americană.

La trei zile după întâlnirea care l-au pus în contradicție cu agențiile americane de informații din cauza amânării mențiunii sale asupra interferenței rusești în alegerile prezidențiale, Donald Trump se luptă încă să stingă incendiul. „Summit-ul cu Rusia a fost un mare succes, cu excepția adevăratului dușman al poporului, mass-media + Fake News +”, a scris el, reluând o expresie deosebit de agresivă pe care a folosit-o deja în 2017. „Aștept cu nerăbdare cea de-a doua întâlnire, pentru ca noi să putem începe să punem în aplicare câteva dintre lucrurile despre care am vorbit”, a adăugat el citând, vrând-nevrând, lupta împotriva terorismului, „securitatea Israelului”, atacurile cibernetice, schimburile comerciale, Ucraina, pacea în Orientul Mijlociu sau Coreea de Nord.

În mod remarcabil, Putin, cu câteva ore mai devreme, a denunțat criticile lui Trump, stigmatizând „forțele” din Statele Unite „gata să sacrifice relațiile ruso-americane cu ambițiile lor”. Pledând pentru consolidarea contactelor dintre cele două puteri nucleare majore, comandantul Kremlinului a reamintit, în special, că tratatul de reducere a numărului de arme nucleare dintre Rusia și Statele Unite, noul START, urma să expire în 2021.

Pentru secretarul de stat american Mike Pompeo, conferința de presă „Trump-Putin” a făcut „mult zgomot”, fără ca presa să aducă o mulțime de „clarificări”. „Președintele (Trump) urmărea să redirecționeze cele două țări care au fost pe un drum greșit (…), pentru a crea un spațiu pentru comunicare și dialog și a reușit”, a declarat el miercuri canalul catolic EWTN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri