Caută
Close this search box.

Focare de pestă porcină, în două gospodării din Ialomița

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că au fost descoperite noi focare de pestă porcină africană, virusul fiind depistat la porcii din două gospodării din comuna Giurgeni, judeţul Ialomiţa.

Cu o zi în urmă a fost confirmată prezenţa virusului Pestei Porcine Africane la porcii din două gospodării din comuna Giurgeni, judeţul Ialomiţa, iar în urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală serviciile veterinare au intervenit de urgenţă.

„Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială şi au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport si a fost dispusa  uciderea porcinelor din cele două gopodării şi ecarisarea carcaselor. Centrul Local de Combatere a Bolilor Ialomita reunit astăzi a dispus, conform planului de măsuri adoptate, pentru a preveni răspândirea bolii, uciderea preventivă a porcinelor din cele două gopodării şi ecarisarea carcaselor. Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte şi cele sacrificate”, anunță ANSVSA.

Instituţia precizează că proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, iar ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic, mai spune ANSVSA.

În ultima perioadă, au fost depistate mai multe focare de pestă porcină, printre judeţele afectate fiind Buzău şi Constanţa.

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România a estimat că pagubele care se prefigurează ca urmare a evoluţiei în România a virusului pestei porcine africane sunt de sute de milioane de euro, ajungând la miliarde de euro, însă subliniază că accestea însă pot fi acoperite din bugetul UE, scrie news.ro.

În aceste pagube sunt incluse: sacrificarea porcilor, despăgubirile suportate de stat pentru fiecare porc sacrificat şi, în plus, se blochează exportul de animale vii (incluzând aici animalele sănătoase, chiar şi materialul genetic şi produsele finite), plus costurile cu eradicarea virusului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri