Caută
Close this search box.

Conflictul din Siria: Israelul evacuează Căștile Albe

Israelul a declarat că a efectuat o evacuare a membrilor grupului de apărare civilă sirian Căștile Albe dintr-o zonă de război sud-vestul Siriei, relatează BBC.

Forțele de apărare ale Israelului (IDF) au declarat că au acționat la cererea SUA și a statelor europene. Circa 800 de persoane au fost evacuate peste noapte în Iordania prin Podișul Golan ocupat de israelieni, susține presa israeliană. Căștile Albe se caracterizează ca o forță de muncă voluntară care acționează pentru a salva oamenii din zonele de război ale Siriei. Deși acționează doar în zonele controlate de rebeli, ei spun că nu sunt partizani.

Susținătorii președintelui Bashar al-Assad și a aliatului său, Rusia, spun că Căștile Albe sprijină rebelii și au legături cu grupurile jihadiste. Căștile Albe evacuate lucrau într-o zonă controlată de opoziția siriană în sud-vestul țării și au fost prinse de o ofensivă guvernamentală. IDF a declarat că „au făcut un efort umanitar pentru salvarea membrilor unei organizații civile siriene și a familiilor lor”, spunând că exista o „amenințare imediată pentru viața lor”. Ei au spus că civilii au fost transferați „prin Israel” și „ulterior într-o țară vecină”. Deși Israelul nu este implicat direct în conflictul din Siria, cele două țări s-au aflat într-o stare de război de zeci de ani. În ciuda acestei intervenții, IDF a spus că „Israelul continuă să mențină o politică de neintervenție în ceea ce privește conflictul sirian”.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Israelului, Emmanuel Nahshon, a confirmat mai târziu că evacuații erau membrii Căștilor Albe și familiile lor, deși nici el, nici IDF nu au numit țara care primea civilii. Cu toate acestea, guvernul iordanian a confirmat că „a autorizat Organizația Națiunilor Unite să organizeze trecerea a 800 de cetățeni sirieni prin Iordania pentru a fi relocați în țările occidentale”. Acesta a spus că „Marea Britanie, Germania și Canada au făcut o acțiune obligatorie din punct de vedere juridic pentru a-i reloca într-o anumită perioadă de timp din cauza riscurilor pentru viața lor”. Membrii Căștilor Albe și familiile acestora vor fi ținuți într-o „zonă restrânsă” din Iordania.

Guvernul sirian a început o ofensivă majoră în luna iunie pentru a reocupa zone rebele în regiunile Deraa și Quneitra. În cadrul mai multor acorduri, forțele rebele au fost transferate în zonele ocupate de rebeli din nordul țării, iar armata siriană s-a mutat pentru a prelua controlul. Ultima tranzacție, convenită joi, a văzut luptători și civili evacuați din provincia Quneitra, care se învecinează cu Podișul Golan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri