Caută
Close this search box.

Proiect de Constituție în Cuba: construirea socialismului și nu a comunismului

Un proiect al noii constituții a Cubei omite obiectivul de a construi comunismul, recunoaște proprietatea privată și deschide ușa căsătoriei homosexualilor, într-un semn de schimbare, deși păstrează Partidul Comunist ca forță de conducere a sistemului unipartic, relatează Reuters.

Adunarea națională a Cubei dezbate în acest week-end un proiect al documentului care înlocuiește constituția din perioada sovietică, reflectând schimbările politice, sociale și economice menite să-și facă propriul brand din socialismului său durabil și să pună în aplicare altele noi. Odată ce parlamentarii vor aproba proiectul, acesta va fi supus unei consultări populare. Documentul final, care ar putea include schimbări, va fi apoi supus unui referendum național.

Proiectul actual omite o clauză din Constituția din 1976 cu privire la scopul final de a construi o „societate comunistă”, în schimb  se concentrează pur și simplu asupra socialismului. „Aceasta nu înseamnă că renunțăm la ideile noastre”, a declarat președintele Adunării Naționale, Esteban Lazo, citat de presa de stat. Cuba s-a mutat într-o altă eră după căderea Uniunii Sovietice, a spus el. „Noi credem într-o țară socialistă, suverană, independentă, prosperă și durabilă”.

Înaintarea noii constituții parlamentarilor sâmbătă, secretarul consiliului de stat, Homero Acosta, a spus că a inclus recunoașterea proprietății private, ceva ce a fost stigmatizat de Partidul Comunist ca o veste a capitalismului. Această schimbare ar trebui să ofere o mai mare recunoaștere juridică microîntreprinderilor care au înflorit în urma reformelor pieței pentru economia condusă de stat, care a stimulat un sector privat mic dar vibrant și a încercat să obțină mai multe investiții străine. Constituția actuală a Cubei recunoaște numai proprietatea de stat, cooperativă, agricolă, personală și asocierea comună. De asemenea, proiectul pare să consolideze instituțiile politice și să creeze o structură de conducere mai colectivă, după aproape 60 de ani de guvernare de către liderul revoluționar Fidel Castro, și de fratele său mai mic, Raul Castro.

Castro, în vârstă de 86 de ani, a înmânat președinția în aprilie mentorului său Miguel Diaz-Canel, în vârstă de 58 de ani, deși rămâne în fruntea Partidului Comunist până în 2021. El conduce, de asemenea, comisia de reformă constituțională.

Conform noii constituții, președintele nu va mai fi șeful consiliului de stat și al consiliului de miniștri. În schimb, ea creează funcția de prim-ministru și desemnează președintele adunării și ca șef al consiliului de stat, cel mai înalt organ executiv al Cubei. Unul dintre celelalte elemente de top ale adunării de sâmbătă a fost recunoașterea în proiectul de constituire a căsătoriei între două persoane, în loc de mențiunea unui bărbat și a unei soții. De asemenea, proiectul stabilește limite de vârstă și termen pentru președinți, precizând că trebuie să aibă sub 60 de ani când se angajează pentru prima dată și nu poate desfășura mai mult de două termene consecutive de cinci ani.

Reflectând tranziția generațiilor treptată dorită în conducerea Cubei, noul președinte Diaz-Canel și-a numit cabinetul la începutul întâlnirii Adunării de sâmbătă, promovând doi oficiali de cincizeci de ani pentru a deveni vicepreședinți alături de doi octogenari și un septuagenarian. Diaz-Canel a menținut o majoritate de miniștri de la Castro, inclusiv în posturile cheie de apărare, interne, comerț și relații externe, în conformitate cu promisiunea sa din aprilie de a asigura continuitatea. Marino Murillo, șeful comisiei de reformă a Partidului Comunist și anterior un vicepreședinte al consiliului de miniștri, a fost singura persoană de top omisă din noua linie. Sub conducerea lui Castro, Murillo a condus schimbările în economia condusă de stat și rămâne șef al comisiei de reformă a partidului și membru al biroului politic.

Reformele au încetinit totuși în ultimii ani pe fondul temerilor că au permis câtorva cubanezi să se îmbogățească, stimulând inegalitatea și slăbind controlul statului. În această lună, Cuba a emis reglementări pentru înăsprirea controlului asupra sectorului privat și limitarea licențelor de afaceri la una pe persoană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri