Cu fiecare felie de șuncă Praga consumată, poți introduce în organism între 4 și 10 tipuri de E-uri, potrivit unui studiu Infocons.
Un studiu realizat de Infocons pe 13 produse de tip șuncă de Praga populare în România a arătat că acestea conțin între 4 și 10 tipuri de E-uri.
Produsele cu cel mai scăzut număr de E-uri au fost:
Cris-Tim Șuncă Praga 100g – 4 E-uri
Cris-Tim Șuncă Praga necalibrat – 4 E-uri
Matache Măcelaru Șuncă Praga 250g – 4 E-uri
Selgros Șuncă Praga – 6 E-uri
La polul opus, produsele cu cel mai ridicat număr de E-uri au fost:
Meda Șuncă Praga 200g – 10 E-uri
Caroli Șuncă Praga 500g – 9 E-uri
Caroli Șuncă Praga necalibrat – 9 E-uri
E-urile din șunca Praga
E-urile identificate în produsele studiate sunt: E120 – Carmin, E250 – Nitrit de sodiu, E262 – Acetat de sodiu, E301 – Ascorbat de sodiu, E316 – Izoascorbat de sodiu, E325 – Lactat de sodiu, E326 – Lactat de potasiu, E331 – Citrat de sodiu, E407 – Caragenan, E407a – Alga Euchema prelucrata, E412 – Guma guar, E415 – Guma Xantan, E425 – Guma Konjac, E450 – Difosfati, E451 – Trifosfati, E452 – Polifosfati, E508 – Clorura de potasiu, E621 – Monoglutamat de sodiu.
„Ca mai toate mezelurile, șunca de Praga este un aliment procesat. Cu alte cuvinte, carnea din care este făcută această șuncă a trecut printr-un proces intens de prelucrare, astfel încât produsul rezultat să reziste mai mult, să aibă un gust cât mai plăcut pentru consumator și un cost cât mai mic”, potrivit infocons.ro.