Caută
Close this search box.

Trump avertizează Iranul să nu „amenințe niciodată” SUA

Președintele american, Donald Trump, a avertizat duminică președintele iranian Hassan Rouhani să nu amenințe Statele Unite sau să facă față consecințelor, la câteva ore după ce Rouhani i-a spus lui Trump că politicile ostile față de Teheran ar putea duce la „mama tuturor războaielor”, relatează Reuters.

Într-un mesaj postat târziu pe Twitter adresat lui Roumani, Trump a scris un mesaj de atenționare privind încercările de amenințare a SUA în caz contrar să sufere consecințele.

Escaladarea retoricii a apărut, deoarece administrația Trump a lansat o ofensivă de discursuri și comunicări online menite să stimuleze tulburările și să ajute presiunea Iranului să pună capăt programului său nuclear și sprijinul său față de grupurile militare, potrivit oficialilor americani familiarizați cu această chestiune.

Iranul s-a confruntat cu o presiune crescută a Statelor Unite și  cu o serie de sancțiuni în urma deciziei lui Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear semnat în 2015. Teheran-ul a declarat că activitatea sa nucleară este doar pentru generarea de energie electrică și alte proiecte pașnice. Într-un discurs de duminică, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a denunțat liderii iranieni ca o „mafie” și a promis sprijin nespecificat pentru iranienii nemulțumiți de guvernul lor.

Adresându-se într-o adunare de diplomați iranieni, duminică, Rouhani a spus: „Domnule Trump, nu jucați cu coada leului, acest lucru ar duce doar la regret”, potrivit unui raport al agenției de stat IRNA. „America ar trebui să știe că pacea cu Iranul este mama păcii, iar războiul cu Iranul este mama tuturor războaielor”, a spus Rouhani, lăsând deschisă posibilitatea păcii între cele două țări, în contradicție cu Revoluția islamică din 1979. De asemenea, Rouhani a scăpat de amenințarea lui Trump de a opri exporturile de petrol iraniene și a declarat că Iranul are o poziție dominantă în Golful și Strâmtoarea Hormuz, importante căi navigabile petroliere.

Amenințarea aparentă a lui Rouhani, care a avut loc la începutul acestei luni pentru a perturba transporturile petroliere din țările vecine, a venit ca reacție la eforturile Washington-ului de a forța toate țările să renunțe la achiziționarea petrolului iranian. Washington-ul a planificat inițial să închidă Iranul pe piețele globale de petrol, după ce Trump a abandonat acordul care limita ambițiile nucleare ale Iranului, cerând tuturor celorlalte țări să nu mai cumpere țiței iranian până în noiembrie. Dar Statele Unite și-au relaxat oarecum poziția, spunând că ar putea acorda derogări de la sancțiuni anumitor aliați care se bazează în special pe aprovizionarea din Iran.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri