Caută
Close this search box.

Grecia în doliu după incendii devastatoare, cu un bilanț de 74 de morți

Update Cel puțin 74 de oameni şi-au pierdut viaţa şi peste 187 au fost răniţi în ultimele 24 de ore, în infernul din Grecia. Autorităţile spun că este o tragedie de dimensiuni biblice. Armata Română a anunțat că ajută statul grec.

Soldul incendiilor de marți din jurul Atenei a crescut la 60 de morți, a anunțat municipalitatea din Rafina, capitala zonei de coastă devastate situată pe coasta de est a Atticii, în timp ce țara a fost în stare de șoc după descoperirea macabră a 26 de oameni carbonizați, inclusiv „copii mici”, relatează AFP.

„Am numărat 60 de decese”, a declarat Myron Tsagarakis, consilier municipal al orașului Rafina, în timp ce guvernul a dat încă cifra a 50 de morți confirmați. Aceste incendii sunt cele mai periculoase după cel care a ucis 77 de persoane în 2007. Potrivit lui Tsagarakis, bilanțul va crește probabil odată cu descoperirea persoanelor blocate în casele lor, toate care nu au fost încă căutate. O mamă poloneză și fiul ei sunt printre morți, potrivit guvernului din Varșovia, care nu a dat mai multe detalii.

În stațiunea Mati, la aproximativ 40 de kilometri est de Atena, au fost descoperite 26 de persoane carbonizate în grup, „într-o ultimă încercare de a se proteja”, a spus un salvator, Vassilis Andriopoulos. Rezidenții au continuat să raporteze persoanele dispărute, inclusiv trei relee ale Crucii Roșii deschise în zonă, a declarat AFP Georgia Trisbioti, purtătoare de cuvânt a organizației. „Oamenii sunt șocați, pierduți, unii au pierdut totul, copii, părinți, case”.

„Astăzi, Grecia se află în doliu”, a declarat premierul Alexis Tsipras, anunțând, într-o declarație televiziată adresată națiunii, trei zile de doliu național. Funcționari și rezidenți descriu un potop de foc, care a lovit luni după-amiază partea de est a capitalei, prinzând în capcane victimele în propriile case, în mașinile lor sau la câțiva metri de plajele la care încercau să ajungă.

„Incendiu devastator”

În Mati, vânturile puternice, ajungând chiar și la peste 100 kilometri pe oră „au provocat o creștere fulminantă a incendiului devastator”, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Stavroula Maliri. „Mati nu mai există“, a spus primarul din Rafina, Evangelos Bournous, identificând „mai mult de o mie de clădiri și 300 de mașini“ avariate carcasele lor încă fumegă într-un miros înțepător de ardere. De asemenea, guvernul a înregistrat 172 răniți, inclusiv 16 copii,11 adulți au fost în stare gravă. Supraviețuitorii au petrecut ore întregi în nori de cenușă la marginea apei, așteptând ajutor. Aproximativ 715 de persoane au fost evacuate pe mare către Rafina.

Autoritățile și voluntarii s-au organizat pentru a ajuta victimele dezastrelor, colectarea și distribuirea apei, alimentelor și îmbrăcămintei, în timp ce persoanele fără adăpost au fost îndreptate către hoteluri. Cel puțin cinci persoane au decedat și pe mare, unde cercetările au continuat. Identificarea victimelor a fost lungă în această zonă, frecventată de turiștii străini.

Incendiul din zonă a început să „evolueze” după o perioadă caalmă, potrivit pompierilor. Un front a fost activ și în Kineta, la aproximativ cincizeci de kilometri vest de capitală, unde a izbucnit un prim incendiu luni dimineață. Nu s-au raportat victime, însă multe mașini și case sunt dispărute în fum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri