Caută
Close this search box.

Incendii devastatoare în Grecia: cel puțin 20 de victime în apropierea Atenei

Cel puțin 20 de persoane au murit și mai mult de 100 au fost rănite, luni, în timp ce un foc sălbatic a trecut printr-un mic oraș-stațiune din estul Greciei, multe victime fiind prinse de flăcări în timp ce fugeau, relatează Reuters.

Focul din satul Mati, la aproximativ 29 km est de Atena, a fost de departe cel mai grav din țară, experiența anterioară fiind peninsula Peloponez care a fost devastată de flăcări în august 2007, ucigând zeci de persoane. Incendiul de luni a fost unul dintre numeroasele izbucnite în țară în urma unui val de căldură.

Mati se afla în regiunea Rafina, care este populară pentru turiștii locali, în special pentru pensionari și copiii din taberele de vacanță.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Dimitris Tzanakopoulos, a afirmat într-o declarație televizată în dimineața zilei de marți că numărul deceselor a depășit 20, în timp ce mai mult de 88 de adulți și 16 copii au fost răniți. Una dintre cele mai tinere victime a fost considerată a fi un copil de șase luni care a murit din cauza inhalării fumului.

Zeci de oameni s-au îndreptat spre mare pe măsură ce flăcările au izbucnit aproape de țărm și au fost ajutați de vapoarele în trecere. Pe măsură ce întunericul a căzut, amploarea dezastrului a fost imposibil de măsurat. „Avem de-a face cu ceva complet asimetric”, a declarat prim-ministrul grec Alexis Tsipras.

Grecia a lansat un apel urgent pentru ajutor în combaterea incendiilor care au izbucnit necontrolat în mai multe locuri din întreaga țară, distrugând casele și perturbând legăturile majore de transport. Grecia a declarat că are nevoie de fonduri aeriene și terenuri de la partenerii săi din Uniunea Europeană. Cipru și Spania au oferit asistență.

Într-un alt incendiu luni, autoritățile grecești au cerut locuitorilor unei regiuni de coastă la vest de Atena să-și abandoneze casele în timp ce un foc sălbatic a înaintat rapid închizând una dintre cele mai aglomerate autostrăzi din Grecia și oprind legăturile trenurilor și trimițând fumuri peste capitală.

Incendiile nu sunt neobișnuite in Grecia, dar o iarna relativ uscata a creat condiții prielnice pentru izbucnirea lor. Nu era clar ce a provocat incendiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri