Caută
Close this search box.

Theresa May revine: preia frâiele negocierilor Brexit

Premierul britanic, Theresa May, a preluat marți conducerea negocierilor de ieșire din UE, până în prezent în mâinile ministrului Brexit, o schimbare menită să obțină „eficiență” pe măsură ce despărțirea se apropie, relatează AFP.

Londra și Bruxelles se așteaptă să ajungă la un acord până în octombrie pentru a organiza Brexit, programat pentru 29 martie 2019 și să pună bazele relațiilor viitoare. Dar europenii sunt îngrijorați de starea discuțiilor și de întrebarea constantă în țară privind strategia prim-ministrului britanic. „Este esențial ca guvernul să se organizeze în modul cel mai eficient pentru a permite Regatului Unit să părăsească Uniunea Europeană”, a declarat Theresa May într-o declarație scrisă adresată Parlamentului. „În acest scop, fac unele schimbări în divizarea funcțiilor” în cadrul guvernului, a adăugat liderul conservator. Ministrul Brexit (DexEU)  va continua să conducă toate pregătirile guvernului „de a părăsi UE” și „eu voi conduce negocierile cu Uniunea Europeană”, a declarat Theresa May.

În mod concret, această nouă diviziune a puterilor elimină ministrul Brexit din o mare parte a responsabilităților sale către „Unitatea Europei”, un serviciu executiv condus de consilierul Theresa May pentru UE, Olly Robbins, și plasate direct sub ordinele primului-ministru. Cu alte cuvinte, așa cum a subliniat marți ziarul „The Guardian”: ministrul Brexit „a fost retrogradat”. Această schimbare marchează o pauză clară de modul în care a funcționat executivul britanic acum câteva săptămâni: Ministerul Brexit era condus de David Davis, un susținător al unei ieșiri fără compromisuri din UE, care nu a ezitat să se opună Theresei May cu privire la conținutul negocierilor cu Bruxelles-ul.

Davis a ajuns să lovească ușa guvernului la începutul lunii iulie, la fel ca și ministrul de externe Boris Johnson, care a apărat și un brutal Brexit, cei doi denunță cu voce dorința Theresei May de a menține legături comerciale strânse și „norme comune” cu UE.

Raab –  retrogradat dar „interlocutor cheie”

Această schimbare încheie o secvență politică care a văzut că primul ministru câștigă mai multe victorii în Parlament, dar nu a reușit să pună capăt diviziunilor conservatoare Brexit, care reprezintă o amenințare permanentă pentru conducerea ei. Deși Theresa May va ține în frâu negocierile, nu este de așteptat să discute direct cu negociatorul-șef al UE, Brexit, Michel Barnier, a declarat Robbins într-o audiere în fața Parlamentului. „Mă îndoiesc”, a spus el, răspunzând unei întrebări pe această temă, adăugând că noul ministru al Brexit, Dominic Raab, va rămâne „interlocutorul-cheie” în discuțiile cu europenii. „Ea este responsabilă de negocieri, eu sunt adjunctul ei”, a declarat Raab în cadrul audierii, subliniind că este „important să existe o echipă, un lanț de comandă pentru a obține cea mai bună afacere”.

Anunțul acestei schimbări a provocat o reacție ironică din partea opoziției laburiste. „Dominic Raab a fost eliminat de către prim-ministru chiar înainte de a avea șansa de a-și pune picioarele sub masă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Guvernului Jenny Chapman. „Aceasta este o veste catastrofala”, a regretat Richard Tice, co-presedintele grupului pro-Brexit „Leave Means Leave”, denunțând faptul că Raab, care a campat sa părăsească UE, să fie dispus de conducerea negocierilor.

Marți, guvernul britanic a prezentat, de asemenea, o carte albă pentru a stabili modul în care un acord de ieșire cu Bruxelles ar putea fi încorporat în legislația britanică. Printre propunerile dezvăluite se numără o extindere limitată în timp a actualei legislații, Actul Comunităților Europene din 1972, care a marcat aderarea Regatului Unit la Uniunea Europeană dincolo de ziua Brexit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri