Caută
Close this search box.

Oficialitățile elene au oferit primele indicii: „Suspectăm incendierea”

Oficialitățile elene au declarat joi că suspectează incendierea drept cauza incendiului de pădure devastator care a ucis cel puțin 83 de persoane și a transformat micul oraș Mati, la est de Atena, într-o pustietate de moarte și distrugere, informează Reuters.

Într-una dintre cele mai grave dezastre grecești din memoria vie, focul de luni dimineața a prins zeci de oameni în mașinile lor în timp ce încercau să fugă din zidul de flăcări. „Avem indicii serioase și semne semnificative care sugerează acțiuni criminale ale incendierilor”, a declarat Ministrul Protecției Civile, Nikos Toskas, la o conferință de presă. El a spus că poliția avea mărturii în acest sens, dar nu a elaborat. Reuters a raportat, miercuri, că poliția a investigat modul în care a pornit focul din trei locații diferite, în același timp, într-o zi când un al doilea foc major a izbucnit în vestul capitalei grecești.

Populația stânjenită de amploarea devastării, rudele disperate au apărut la televizor pentru a cere informații despre cei dispăruți, în timp ce întrebările se refereau la modul în care oamenii au fost prinși în capcană și de ce nu a fost emis nici un ordin de evacuare. „Nu ar fi trebuit să se întâmple, oamenii au pierit fără nici un motiv”, a strigat o femeie la ministrul Apărării, Panos Kammenos, când a vizitat orașul și zonele devastate de incendii. „Tu ne-ai lăsat la mila lui Dumnezeu!”

Căi blocate

Construcția haotică și fără licență – o caracteristică cunoscută a multor zone din Grecia – a fost, de asemenea, învinuită. Multe rute către plajă au fost zidite și blocate. „Cum este posibil să pierdem atât de multe vieți și să nu investigăm cine este responsabil pentru acest haos de amenajare a teritoriului?”, a declarat ministrul infrastructurii, Christos Spirtzis.

În afara serviciului legist în Atena, starea de spirit era sumbră, în timp ce rudele victimelor au sosit să prezinte informații și probele de sânge care ar fi putut ajuta identificarea. „Acesta este un proces dificil, mai dificil decât alte dezastre în masă cu care ne-am ocupat”, a declarat medicul legist Nikolaos Kalogrias, adăugând că organele majorității victimelor au fost complet arse.

Aproximativ 500 de case au fost distruse, iar brigada de incendiu a spus că există case închise care nu au fost încă verificate.

Guvernul condus de stânga a anunțat o listă lungă de măsuri de salvare, inclusiv o plată unică în valoare de 10.000 de euro și un loc de muncă în sectorul public pentru soții victimelor și rudele apropiate. Dar pentru mulți, asta nu era suficient pentru a ușura durerea.

Incendiul a izbucnit luni la ora 16:57, ora locală, și s-a răspândit rapid prin Mati, care se află la mai puțin de 30 km la est de Atena și a fost populat cu turiști locali. Pompierii au descris o schimbare rapidă în direcția vântului, care a luat și viteză, iar unii au sugerat acoperirea groasă a pinilor și o stare de panică a fost o combinație mortală care ar fi fost greu de combătut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri