Caută
Close this search box.

Am avut parte de cea mai lungă eclipsă de lună din acest secol. VIDEO cu imagini copleşitoare!

eclipsa

Cea mai lungă eclipsă de Lună din acest secol, care a durat o oră şi 43 de minute, a început, vineri seară, la ora 20:14. Maximul eclipsei, când Luna se afla cel mai aproape de centrul umbrei, s-a înregistrat la ora 23.22.

Eclipsa totală de Lună a început la 20.14 (ora României, 17:14 UTC), când Luna s-a aflat sub orizont. Potrivit cercetătorilor de la Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”, intrarea în umbră a început la ora 21.24, moment în care s-a putut vedea ”cum marginea stângă a Lunii a devenit mai puţin strălucitoare decât restul discului”.

Luna s-a aflat în totalitate în umbra Pământului la ora 22.29. „Tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nuanţe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind şi momentul în care începe totalitatea”, potrivit astro-urseanu.ro.

Maximul eclipsei, când Luna a fost cel mai aproape de centrul umbrei, s-a produs la ora 23.22.

Totalitatea eclipsei a durat 103 minute, fiind cea mai lungă din secolul 21, la diferenţă mică de eclipsele care vor avea loc pe 26 iunie 2029 şi 7 iulie 2047, care vor avea totalităţi cu durata de 102 minute.

„Momentul totalităţii este spectaculos pentru că Luna va fi colorată. Ce culoare va avea nu putem şti, însă va avea nuanţe de portocaliu-roşu-cărămiziu. Discul nu va fi colorat şi iluminat uniform, partea aflată mai aproape de centrul umbrei fiind mai întunecată (partea de jos a discului)”.

La ora 00.13, Luna a început să iasă din umbră, totalitatea luând sfârşit. „Urmăriţi în continuare Luna, pentru că va reveni treptat la strălucirea dinainte de eclipsă”, recomandau specialiştii.

La ora 01.19, Luna a ieşit complet din umbră, fiind mai deschisă la culoare, „probabil gălbuie în partea din dreapta jos a discului”.

Eclipsa s-a încheiat 02.29, cu ieşirea Lunii din penumbra Pământului.

Eclipsa din 27 iulie 2018 este a doua eclipsă totală din acest an şi a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între 2017 şi 2019. În total, fenomenul durează 374 de minute, iar faza de totalitate 103 minute.

Fenomenul va putea fi văzut din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia. Nu va putea fi văzut din America de Nord şi Sud, Japonia şi o parte din Rusia.

Următoarea eclipsă vizibilă din ţara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri