Caută
Close this search box.

„Be my Guest”: Putin l-a invitat pe Trump la Moscova, Casa Albă salută ideea

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, vineri, că dorește ca președintele american, Donald Trump, să fie oaspetele său la Moscova, o idee pe care Casa Albă a salutat-o ​​în ciuda criticii persistente a summit-ului de la Helsinki, informează Reuters.

Liderul rus a declarat într-o vizită în Africa de Sud că la o conferință economică s-ar impune „condiții adecvate” în ambele țări pentru a avea loc un alt summit, o referire aparentă la o agitație politică din Statele Unite după întâlnirea celor doi lideri.

Casa Albă a spus că Trump era entuziasmat de un alt summit. Trump a spus că dorește să îmbunătățească relațiile dintre cele două puteri nucleare, ale căror relații au fost la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece. „Președintele Trump așteaptă cu nerăbdare să-l aibă oaspete pe președintele Putin la Washington (…) și este deschis să viziteze Moscova după primirea unei invitații formale”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders. În mod separat, secretarul american al apărării, Jim Mattis, a declarat că se gândește la posibilitatea primelor discuții a șefilor de apărare din Statele Unite și Rusia. Mattis a spus că nu a existat nici o decizie.

Trump a fost criticat acasă pentru că nu l-a confruntat public pe Putin cu privire la interferența Moscovei în alegerile din 2016 din SUA și pentru că părea să contrazică propriile sale agenții de informații cu privire la amenințarea Rusiei. Trump și-a apărat comportamentul. Casa Albă a spus că nu s-au încheiat acorduri în cadrul întâlnirii tête-à-tête cu Putin, în afară de întâlnirea echipelor naționale de securitate. Nici o schimbare de politică nu a ieșit din summit, a declarat Mattis vineri, adăugând că nu i sa dat nici o nouă direcție asupra Siriei.

Susținerea militară a Moscovei începând cu 2015 a președintelui sirian, Bashar al-Assad, în războiul sirian, anexarea Crimeei din 2014 și concluziile agențiilor americane de informații conform cărora Rusia s-ar fi implicat în alegerile din SUA au influențat negativ relațiile dintre cele două state. Rusia se află sub sancțiuni punitive impuse de Statele Unite și de Uniunea Europeană și dorește ridicarea lor.

Putin a declarat vineri reporterilor: „Avem nevoie de existența condițiilor adecvate, care vor fi create, inclusiv în țările noastre” pentru mai multe summit-uri dintre SUA și Rusia. Putin a spus că Rusia este pregătită să îl salute pe Trump la Moscova. „Fii invitatul meu. Are o astfel de invitație, i-am spus asta”.

Ca urmare a reacției din Statele Unite asupra tonului cordial public al lui Trump cu Putin în Helsinki, oficialii americani și ruși s-au retras de la propunerea lui Trump de a programa o reuniune la Washington în toamnă. Casa Albă a amânat miercuri această invitație până anul viitor, când o anchetă federală asupra interferențelor rusești în alegeri ar putea fi terminată. Ultima dată când Trump se afla în capitala rusă era ca un cetățean privat în 2013 pentru a participa la un concurs de frumusețe, Miss Univers. Această vizită a survenit în cadrul anchetei FBI privind activitățile electorale din Rusia sub forma unui dosar care conținea acuzații conform cărora Trump a petrecut timp cu prostituate rusești acolo. Trump a negat acuzațiile.

Eforturile lui Trump și lui Putin de a obține destindere au primit rezistența fermă a parlamentarilor americani, printre care și unii din Partidul Republican, acuzându-l că este prea prietenos cu Putin, pe care ei îl consideră un adversar al Statelor Unite.

Agențiile de informații americane au concluzionat anul trecut că Moscova a organizat o campanie de influență pentru a-l ajuta pe Trump să câștige cursa pentru Casa Albă prin hacking în computerele Partidului Democrat și folosind conturi false de social media pentru a-l denigra candidatul democrat, Hillary Clinton. Trump a negat în mod repetat campania sa de colaborare cu Rusia și a caracterizat ancheta de către Consilierul special, Robert Mueller, ca vânătoare de vrăjitoare. Trump este înfuriat de orice sugestie că ar putea să-și datoreze victoria electorală Rusiei. Trump a negat vineri că a știut în prealabil despre întâlnirea din 2016 a fiului său, Donald Trump Jr., și a altor angajați ai campaniei de la Trump Tower cu un grup de ruși care au oferit informații rău intenționate despre Clinton.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri