Caută
Close this search box.

Armata siriană a capturat punctul strategic cu vedere spre granița israeliană

Armata siriană și aliații săi au preluat controlul asupra unui deal strategic cu vedere spre Podișul Golan ocupat de israelieni, în timp ce el avansează cu o ofensivă pentru a confisca restul părților din sud-vest de la rebeli, au declarat luni televiziunile de stat și rebelii, relatează Reuters.

Surse oficiale afirmă că armata a preluat controlul asupra dealului al-Haara în a doua zi a ofensivei pentru a lua înapoi ultimele părți din Siria din sud-vestul provinciei Quneitra, care sunt în mâini rebele și sunt aproape de granița cu Israel. Colina, care avea o bază radar majoră antiaeriană, făcea parte din elaborarea armatei armate siriene împotriva Israelului și este cel mai înalt punct din provincia Deraa, a căzut în mâinile rebelilor în octombrie 2014. Acesta a fost puternic bombardat de raidurile armatei ruse și siriene în ultimele două zile, când armata s-a apropiat de granița israeliană după ce a preluat controlul asupra majorității provinciei Deraa spre est, într-o forță care a început în iunie anul trecut, potrivit rebelilor și unui monitor de război.

O sursă a armatei siriene citată de mass-media de stat a declarat că armata a făcut câștiguri teritoriale în provincia Quneitra, unde a capturat orașul Mashara, la aproximativ 11 km de granița Golan. Rebelii au declarat că avioanele rusești și siriene au bombardat intens un șir de orașe rebele în Quneitra pentru a le forța să se predea într-o strategie care oferă rebelilor posibilitatea de a alege fie să se evacueze în zone deținute de opoziție, fie să fie recrutați în miliții conduse de stat. Armata a spus că orașele rebele deținute de Qusaiba, Sweisa și Ain Teineh au ridicat steagul național, însă sursele rebele au declarat că aceste orașe sunt bombardate în supunere.

Violențele au loc la câțiva kilometri distanță de linia care marchează începutul zonei de forță a observatorilor de dezangajare a Națiunilor Unite, o zonă monitorizată de o forță ONU din 1974 în urma războiului arabo-israelian. Israelul a amenințat cu un „răspuns aspru” la orice încercare a forțelor siriene de a se deplasa în acea zonă. Israelul nu vrea ca dușmanii săi, Iran și Hezbollah, ambii aliați ai președintelui sirian Bashar al Assad, care sunt bine înrădăcinați în această zonă, să-și transfere forțele în apropierea frontierei.

Președintele american Donald Trump a declarat, luni, la o conferință de presă cu președintele rus, Vladimir Putin, la Helsinki, că ambii au convenit să colaboreze pentru a asigura securitatea Israelului. Putin a citat necesitatea restabilirii situației de-a lungul granițelor Golan către statul care a predominat înainte de izbucnirea crizei din Siria în 2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri